Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deklarationen inte enkel för alla

På Servicekontoret i centrala Västerås samlas alla de vilsna privatpersoner och småföretagare som behöver hjälp med deklarationen.

– Jo då, här är det folk hela tiden, bekräftar Nina, serviceombud, som nu bland annat får ta emot frågor om deklarationerna.

Detta är första gången som Skatteverket hyr in sig i Servicekontoret i Parkhuset. Lokalen och personalen delas med andra verksamheter.

– Vi får en hel del frågor. Det är många som inte riktigt vet hur deklarationen fungerar och som kanske inte kan göra den på Internet heller. Det kan till exempel handla om ensamföretagare som behöver stöd, säger Nina.

Det finns bland annat en stor grupp pensionärer som inte har internet eller som håller fast vid traditionen att deklarera på papper.

Just småföretagarna är troligen de som har det svårast, även i Sverige, de förenklade deklarationernas land. Alla har inte tillgång till en revisor och bokföring är inte enkelt. Är man dessutom från ett annat land, och kanske inte talar perfekt svenska, är det ännu värre.

En snabb kontroll av besökarna på Servicekontoret bekräftar den bilden. De flesta som har tagit nummerlappar och väntar på svar är antingen pensionärer eller människor som har rötter i ett annat land än Sverige.

Men det finns också de som bara vill lämna papper. Valdet Mustini är en av dem. Med ett kuvert i handen stiger han in genom dörren, sökande efter en postlåda.

Han har erfarenheter av andra länder och vill inte klaga på deklarationsbyråkratin i Sverige.

– Nej, jag tycker att det fungerar alldeles utmärkt här i Sverige, säger han och skjuter snabbt ner kuvertet i brevspringan.

Pappersdeklarationer som lämnas i brevlådan börjar annars bli sällsynta.

Men de är inte helt utrotade. Det går fortfarande att lämna in pappersdeklarationer på de traditionella platserna – vid Stadshusets entré och i en springa i väggen på Skatteverkets skrapa.

Allt fler sitter dock hemma och gör sina förenklade självdeklarationer via nätet eller mobilen.

– Och det är mycket bra! säger Viveka Grundman, sektionschef på Skatteverket i Västerås, med bestämd röst.

– Det betyder nämligen att vi kan ägna oss åt viktigare saker. Att arbeta med papper tar extra tid för oss. Vi är glada om vi slipper det.

Men fram till för några år sedan var det annorlunda.

– Jo, på den tiden var det nästan karnevalstämning utanför Skatteverket den sista kvällen, med köer av människor och bilar.

De senaste åren har det däremot inte varit någon trängsel, inte ens den sista kvällen.

Så lär det heller inte bli i år inför den sista inlämningskvällen den 2 maj klockan 24.