Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delad pool, delad glädje

Mer än ett decennium har gått sedan fyra grannfamiljer i Dingtuna byggde en gemensam bassäng.

”Hur går det att hålla sams?”

Det är en fråga som Pia Hjelm har hört många gånger. Hon är en av ägarna som har bott på Tingslagsgatan sedan poolen byggdes.

– Faktiskt har vi inte blivit osams någon gång, säger hon.

Tvärtom tycker hon att bassängen har bidragit till en ökad grannsämja. Pia Hjelm har aldrig ångrat beslutet, utan njuter fortfarande av poolen varje sommar.

– Det är verkligen livskvalitet. Poolen är det bästa vi har gjort, förutom att skaffa barn, skrattar hon.

Familjerna gjorde slag i saken år 2001. Deras tomter var för små för att få plats med egen pool, så de kom på idén att bygga en gemensam. Beslutet togs hastigt när de fick ett erbjudande om att köpa en begagnad. Genom att placera den där de fyra tomtgränserna möts kunde de få plats med en simbassäng på fyra gånger åtta meter och ett pooldäck.

Vid VLT:s återbesök ser vi samma syn som för 14 år sedan; hur familjernas barn leker tillsammans i det turkosa vattnet. De har inte några problem med att dela.

– Vi har kul tillsammans. Att bada själv är bara tråkigt, säger 10-åriga Laurent Gashi och får medhåll.

– Nu har vi en mycket större pool än om man skulle ha haft en egen, säger jämnårige grannen Elias Matohanac.

Totalt är de 17 personer som delar. Familjen Gashi är en av två nytillskott. Laurents pappa, Flamur Gashi, kände en viss tveksamhet när de köpte huset för fyra år sedan.

Han fick då veta att grannfamiljerna har skrivit ett servitut, ett avtal mellan fastighetsägare, som säger att nya husägare automatiskt blir skyldiga att betala en fjärdedel av omkostnaderna för poolen.

– Det var en dröm att ha pool. Fast jag undrade hur det skulle gå att dela. Svaret är att det har gått hur bra som helst. Jag tror inte att det är många som umgås med sina grannar så mycket som vi gör.