Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deltid förödande för pensionen

Småbarnsåren är hektiska och många föräldrar, framförallt kvinnor, väljer att gå ner i arbetstid. Men passa dig så att du inte hamnar i deltidsfällan. Det handlar om din framtida ekonomi.

Idag är arbetad tid och pension än mer sammanflätat än tidigare och de största förlorarna är många gånger kvinnor. För långa perioder av deltidsarbete kan vara förödande för din framtida pension. Desamma gäller om du har dålig koll på hur din föräldrapenning fungerar. Så även om dina barn knappt lärt sig stå är det nu du måste fundera på hur din framtid som pensionär ska se ut.

Idag jobbar en tredjedel av Sveriges kvinnor mellan 24 och 54 år deltid, enligt en undersökning som Statistiska centralbyrån genomförde 2010. En kvinna i Familjelivs forum som kallar sig för Redlily funderar även hon på att gå ner i tid.

– Jag ska få en ny tjänst från och med första december och jag har funderat lite på att börja arbeta deltid ungefär åttio procent så att jag kan vara ledig en dag i veckan. Är det något speciellt jag bör tänka på? skriver hon i forumet.

Pensionsekonomen Kristina Kamp vid Pensionsmyndigheten berättar att många inte tänker på att deltidsarbete inte bara påverkar ekonomin nästa månad utan även på längre sikt.

– Deltid är ett måste för många småbarnsföräldrar för att få vardagen att gå ihop, men fällan blir om man behåller sin deltidstjänst för länge. Så länge barnet är under fyra år träder barnårsrätten in. Det är en form av pensionskompensation för den förälder som tjänar minst, så länge årsinkomsten understiger 7,5 basbelopp. Men efter det får deltidsarbetet en negativ påverkan på pensionen, säger Kristina Kamp.

Hon berättar att du lätt kan undvika flera fallgropar med små medel.

– Prata med din arbetsgivare om vad som gäller för din tjänstepension vid föräldraledighet. Ledigheten är pensionsgrundande, men bara ett visst antal månader. Så om du ensam tar ut alla föräldradagar är det inte säkert att du har rätt till tjänstepension för hela perioden, säger Kristina Kamp.

Finns det något annat som man bör tänka på när det gäller pensionen?

– Något som framförallt kvinnor gör är att teckna extra försäkringar, som till exempel efterlevnadsskydd. I vissa skeden av livet är det ett bra val, men det kostar pengar av den lilla pension man har. Sen är det många som fortfarande betalar för efterlevnadsskydd när barnen är 40 och tjänar mer än sina föräldrar. Då känns det kanske inte så motiverat, säger Kristina och fortsätter:

– Du behöver inte tänka på pensionen som ditt dåliga samvete. Du måste inte vara fondexpert, bestämma och placera på egen hand. Även de förutbestämda fondvalen, de som blir automatiskt om du inte aktivt går in och ändrar, är bra alternativ. Det viktiga är att du vet vad det handlar om.