Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den borgerliga regeringen har fått beröm för sin ansvarsfulla ekonomiska politik. Anders Borg (M) vill fortsätta att snåla med statskassan. Problemet är bara att överdrivet sparande kan leda till minskad konsumtion.

Den borgerliga regeringen har fått beröm för sin ansvarsfulla finanspolitik. Anders Borg (M) vill fortsätta att snåla med statskassan. Problemet är bara att överdrivet sparande kan leda till minskad konsumtion.

Under sommaren har de ekonomiska varningsklockarna klämtat om och om igen. Vissa har påstått att vi tog ut segern i förskott, att finanskrisen inte är över än.

Det är en överdrift. Klart är dock att återhämtningen inte går lika fort som vi hade hoppats och att flera EU-länder samt USA håller på att drunkna i skulder.

I går kom siffror från Eurostat som visar att tillväxten i Europa har minskat från 0,8 procent för första kvartalet, i förhållande till en årsprognos på 2,5 procent, till 0,2 procent för det andra kvartalet, i relation till en årsprognos på 1,7 procent. Det bådar inte gott. Att Tyskland, som länge har varit EU:s ekonomiska motor, i går redovisade sämre BNP-värden än väntat gör inte saken bättre. Tillkännagivandet avspeglade sig snart i ett nytt fall på börserna.

Hittills har euroländerna försökt ta sig ur knipan genom att erbjuda stödpaket till de värst drabbade medlemsländerna under förutsättning att de har antagit tuffa

åtstramningspaket. Man har också börjat planera för en stabiliseringsmekanism som ska kunna rädda euron nästa gång en allvarlig kris knackar på dörren.

I Sverige har den borgerliga regeringen med finansminister Anders Borg (M) i spetsen stått för en liknande linje, vilket också har bidragit till att Sverige har klarat sig bättre än många andra länder både under och efter finanskrisen.

Ordning och reda på statsfinanserna tycks fortsätta vara Borgs ledord. Det märktes inte minst i går när han medverkade vid ett extrainsatt möte i finansutskottet tillsammans med Riksbanken och Konjunkturinstitutet (KI) . Som väntat kom ingen av

representanterna med glada nyheter. KI meddelade att man skriver ned tillväxten, men påpekade att statsfinanserna kan prestera ett litet överskott om regeringen lyckas driva igenom ofinansierade utgiftsökningar eller inkomstminskningar på 30 miljarder kronor under nästa år. Budskapet var med andra ord: fortsätt spara!

Borg passade också på att annonsera att han vill rusta Sverige inför framtida utmaningar. (Även här verkar han vara i takt med EU.) Framförallt vill han skärpa finansreglerna för att få bankerna att bli mindre riskbenägna och mer robusta. Han vill också ge mer pengar till finansinspektionen så att de kan öka tillsynen av den internationella ekonomin och undersöka hur man kan vidga stabiliseringsfonden. Förslagen applåderades från många håll och Borg framstod än en gång som den ansvarsfulle och pålitlige.

Strax efter mötet kallade han och statsminister Fredrik Reinfeldt (M) till en presskonferens för att presentera Moderaternas budgetföresatser. Som väntat deklarerade Reinfeldt att partiet kommer att skjuta upp det planerade femte jobbskatteavdraget av anledningen att det inte längre finns något ekonomiskt utrymme. Berömmet lät inte vänta på sig. Om Reinfeldt och Borg säger att vi inte har råd, då har vi inte råd. Sällan har väl ett sviket vallöfte fått så mycket ros.

Risken är dock att Borg och EU lider av tunnelseende när det gäller sparande. Om hela Europa ska spara kommer färre européer ha råd att konsumera och då kommer EU aldrig att ta sig ur sin lågkonjunktur. Samma sak kan sägas om Sverige. Det gäller att hålla uppe viljan att satsa och konsumera. Därför får inte alla svenskar vara lika duktiga på att spara som Anders Borg.