Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den eviga staden Rom

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Jag och två av mina meteorologkollegor är just hemkomna från det underbara landet Italien och staden Rom.

Där var det drygt 30 grader varmt, 20 på kvällarna, strålande sol och inget regn. Brukar det vara så i början av september? Italien har ett ganska varierat klimat. I norra delarna ligger Alperna som har alpint klimat. Alltså det klimat som börjar där trädgränsen slutar. Eftersom terrängen är högre blir temperaturen lägre och på topparna ligger det snö året runt. Men längst kusten råder medelhavsklimat som innebär att sommaren är torr och varm, medan vinter är omväxlande och nederbördsrik.

Sommaren börjar redan i maj och varar en bit in i september. Den domineras av högtrycksinflytade väder med mycket sol och dagstemperaturer på 20-25 grader. Under högsommaren stiger temperaturen snabbt till närmare 30 grader eller mer. Vid kusterna kan hettan lindras av sjöbrisen som kan sträcka sig in flera mil över land. Även Rom som ligger 3 mil från kusten kan få känning av sjöbrisen. Hela denna sommaren har temperaturen generellt varit väldigt hög runt Medelhavet och Italien har haft upp mot 40 grader varmt. Så enligt mig är nog början av september den optimala tiden för en resa till Rom. 30 grader är tillräckligt varmt för att det ska vara okej att äta glass precis hela tiden.