Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den mesta dramatiken utspelades på annat håll. Håkan Juholt fortsätter att vara i blåsväder.

Partiledardebatten handlade om politik, men annars tvingas Håkan Juholt(S) mest ägna sig åt krishantering.

Gårdagens partiledardebatt handlade om politik, så när som på att de borgerliga partiledarna avtackade den avgående Vänster-ledaren Lars Ohly. I stället för att ta replik på Ohlys anförande fick han presenter och uppskattande ord från de politiska motståndarna. Det visade att olika åsikter inte behöver leda till personliga motsättningar. Att kunna skilja på sak och person stärker demokratin och minskar risken för oförsonliga motsättningar.

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt valde att ställa upp i debatten, trots gat-loppet i medierna om tveksamheter kring ersättningar för lägenhet och studieresa. Det var ett riktigt beslut, allt annat hade ytter-ligare spätt på spekulationerna om avgång eller avsättning.

Juholt angrep regeringen för idélöshet och för att inte vilja satsa på framtiden. Men en för dagen offensiv statsminister Fredrik Reinfeldt blev inte svaret skyldig. Han lyfte fram regeringens politik för att få fler i arbete, och hävdade att både förtidspensioner och långtidssjukskrivningar hade minskat sedan Alliansregeringen trädde till. Reinfeldt varnade för socialdemokratisk löftespolitik och bidragslinje.

Egentligen var dock inte skillnaderna mellan regeringen och Socialdemokraterna så stora. Regeringen lade inte fram förslag om ett ytterligare jobbskatteavdrag, medan Socialdemokraterna accepterar huvuddelen av de genomförda skattesänkningarna, inklusive rut och rot. Socialdemokraterna vill satsa mer på investeringar, skattesänkningar för pensionärer och föreslår höjt tak i a-kassan. De säger nej till sänkt restaurangmoms och avdragsrätt för gåvor till ideella organisationer.

Det handlar mer om avvägningar än om stora skiljelinjer. Vänsterledaren Lars Ohly kritiserade också Socialdemokraterna för att acceptera för mycket av den borgerliga regeringens politik. Ohly och Vänsterpartiet var däremot som en yster häst på grönbete, efter att inte längre behöva lägga en gemensam rödgrön budget. Nu kunde Ohly åter gå till storms mot att privata företag erbjuder välfärdstjänster, föreslå skattehöjningar och förespråka stora utgiftshöjningar.

Miljöpartiet värnar mer om budgetbalans, men finansierar sina satsningar med kraftigt höjda miljöskatter. Även här var Reinfeldt tuff i repliken och påpekade att Sverige har världens högsta koldioxidskatt och stor andel förnybar energiproduktion. Men när det gäller miljöfrågor tycks ”alltid mer – aldrig nog” gälla för De gröna.

Språkröret Åsa Romson var dock tydlig med att Miljöpartiet inte kommer att medverka till att stoppa sänkningen av restaurangmomsen. Det var ett bra besked, som visar att Miljöpartiet respekterar intentionerna bakom riksdagens budgetordning.

Den mesta dramatiken utspelades på annat håll. Håkan Juholt fortsätter att vara i blåsväder. Utöver oklarheterna kring ersättningarna kom det fram att Juholt först hade uppmanat den rättspolitiske tales-mannen Morgan Johansson att ställa sig bakom ett utspel om medborgarskap från Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu. Men när välgrundad kritik kom backade Juholt och Morgan Johansson framstod som överkörd.

Det går inte att som partiledare uppträda så svajigt och nyckfullt. Juholt tycks inte kunna ge stadga åt partiets politik eller interna arbete. Därför talar mycket för att han borde avgå när det ännu är några år kvar till nästa val.