Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den stora fotbollsfesteni VM-studion på Blåsbo

Det finns inte mycket som förenar människor på samma sätt som fotboll. På Blåsbo, hemma hos bröderna Erik, Emil och Carl Wallnér, har det sjungits hejaramsor och varit fotbollsfest unde hela VM.

Platsen är en alldeles vanlig tomt i ett alldeles vanligt bostadsområde. Glada rop och jubel hörs på lång väg, och den goda stämningen infinner sig redan ute på gatan.

Själva VM-studion huserar i ett partytält som på ett finurligt sätt byggts ihop med en veranda. En flashig röd matta är utlagd vid tältingången och de livesända fotbollsmatcherna projiceras på en stor vit duk framför rader av stolar och en mycket inbjudande soffa.

Väggarna är prydda med fotbollströjor av varierande storlek, och bland diverse flaggor och affischer så hittar man även en alldeles egen rekonstruktion av VM-bucklan.

Bakom den hemmagjorda bardisken sitter en stor svart tavla där dagens matcher står uppskrivna tillsammans med en hel del klotter samt olika personers satsningar på matchresultat. Det finns till och med en sopsortering, men inget vet om det är på grund av miljöengagemang eller helt enkelt för att de ska slippa städa.

Allt började för två år sedan när bröderna Erik, Emil, och Carl Wallnér ville föra samman vänner och fotbollsintresse. På den här tiden så kallades evenemanget av förklarliga skäl för EM-studion, och fast det var fotbollen som stod i centrum så låg mycket av fokuset på utklädnad och andra spektakel.

I och med det stundade världsmästerskapet så kände bröderna att en uppgradering vore på sin plats. Mästerskapet är större än någonsin just nu, och brödernas ambitioner likaså.

Det har varit mycket jobb, men enligt dem själva så har det varit kul och värt all möda.

En vanlig dag i VM-studion börjar efter lunch, då det sänds matcher klockan halv två. Folk droppar in och ut som de vill under dagen, och framåt kvällen så brukar det grillas.

Runt nio så kan det vara uppemot hundra personer i och utanför tältet. Stämningen är på topp hela tiden, och folk från hela Västmanland vallfärdar för att få njuta av fotboll och sällskap i världsklass. Det har kommit folk ända från Stockholm, och en av killarnas kompisar som jobbar i Norge har pendlat bara för att kunna delta i kalaset.

Åldrarna varierar, VM-studion besöks av allt från folk i yngre tonåren till ”farbröder”. Killar som tjejer är välkomna, och vill man inte se på fotboll så kan man mingla, sparka boll eller bara sitta på gräset och softa.

– Det här är livskvalité och kärlek, säger Sandra Macri.

En av killarnas kompisar, Calle, berättar att han har lärt känna mycket nya människor.

Den kanske bästa sammanfattningen kommer ändå från en av arrangörerna.

– Det här är en livsstil!

Åsikter angående olika spelares skicklighet och diverse domarbeslut skriks tydligt och högljutt ut, och hejarklacksramsorna håller i sig ända in på småtimmarna. Sportbarer, pubar och restauranger slår alla igen portarna någon gång.

En sak är i alla fall säker.

Festen i VM-studion på Blåsbo slutar inte förräns slutsignalen ljudit och världsmästaren korats.