Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den stora skogsbranden har blottlagt fornlämningar

Länsstyrelsen har upptäckt fornlämningar efter den stora skogsbranden. Nu vill den ha 2 miljoner kronor – för att göra en ny inventering och hitta arkeologiska fynd från stenåldern.

Länsstyrelsen har ansökt om 2 miljoner kronor till Riksantikvarieämbetet för att utforska brandområdet.

– Vi har förhoppningsvis fått svar från dem i slutet av nästa vecka, säger Kerstin Fogelberg, arkeolog på länsstyrelsen i Västmanland.

Länsstyrelsen gör en skadeinventering av redan kända lämningar och tror sig vid en nyinventering kunna göra nya arkeologiska fynd – ända från stenåldern.

Och det är viktigt att skynda på nyinventeringen.

– Skogsbruken vill komma i gång med planteringen så fort som möjligt när snön smälter bort och vi måste göra inventeringen innan de börjar, säger Fogelberg.

De vill kunna ge information till både skogsbolagen och markägarna.

– Många som bor i området har stor kunskap om trakten. De hör av sig och är oroliga att exempelvis kyrkstigen ska köras sönder. De värnar helt enkelt dessa lämningar. Fornlämningar blir hållpunkter i ett förändrat landskap. Det är viktigt.

För länge sedan fanns det en havsvik och öar i området där skogsbranden härjade.

– Det kan tänkas att människor slog läger i området och det är spår efter dessa stenåldersboplatser vi hoppas hitta.