Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den stora virveln i luften

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det kan vara svårt att föreställa sig hur ett lågtryck med ett tillhörande regnväder ser ut.

Lågtrycket är en stor virvel i luften och nära dess centrum finns det mycket moln, ofta från bara några hundra meter över markytan upp till flera kilometers höjd. På längre avstånd från mittpunkten har man oftast bara en del tunna molnslöjor högt över marken. Om man hade överblick över det hela kan det lite ha formen av en kantarell.

Under tisdagen hade vi här i Norrköping en molnskärm som hörde till ett lågtryck i öster, det var den yttersta delen av svampens hatt. När den drog bort kom en ny från väster, de tunna slöjmolnen blev allt tätare ju mer vi kom in under den nya ´molnsvampen´. På väderkartorna kunde man se att bara några mil längre in mot lågtryckets mitt så regnade det. Över oss hade vi en blek sol som skymtade genom de konturlösa molnen och tittade vi österut över havet så var himlen rent blå.

När ett regnväder

närmar sig ser man ofta hur det först dyker upp tunna slöjmoln, cirrostratus. Efterhand blir de tjockare och solen försvinner allt mer, de övergår i altostratus. När man inte ser solen längre bruka de vara lagom tjocka för att börja släppa ifrån sig regn. Nu kan du kanske göra en prognos själv med rätt förutsättningar på molnhimlen!