Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras biodling vandaliserades

I ett års tid byggde Skultunabon Bego Avdic sin egen biodling. I juni var arbetet äntligen klart. Men nu har allt tagit en tråkig vändning.

När Bego Avdic kom ut till biodlingen i torsdags kväll trodde han nästan inte sina ögon:

– Jag trodde inte att någon kunde göra något sånt mot så nyttiga varelser.

Tre av åtta bikupor låg omkullvälta i en hög. Omkring syntes tydliga hjulspår. Bego och hans fru Emira tror att en bil backat på ställningarna med flit.

– Man blir inte arg, mer besviken. Bina är som familjemedlemmar, säger Emira Avdic.

Hur länge kuporna legat går inte att säga. Bego hade inte varit på platsen på tre dagar innan han upptäckte skadegörelsen.

– Det är typiskt. Tidigare i sommar har vi varit här varje dag, men nu när det är höst är vi inte det eftersom bina ska lämnas i fred. Och då händer det här!

Bego och en kompis, som också är med och delar på biodlingen, hjälptes åt att få kuporna på plats igen. Allt förutom botten på en kupa verkar ha klarat sig bra.

– Men bina var halvdöda och irriterade. Vi fick ta emot många bett, säger Bego.

Platsen paret Avdic använder till sin verksamhet har man lånat av en bonde. De har goda förutsättningar för biodling, med stora rapsfält runtikring. På två månader har man fått 50 kilo honung.

Men efter vandaliseringen vet inte Bego om de kan vara kvar. Han och Emira har trots allt investerat över 20 000 kronor i odlingen, och att behöva utstå skadegörelse en gång till vore droppen.

– Men så ska det inte behöva vara. Vi ska inte behöva flytta odlingen. Vi måste kunna få ha våra saker i fred, säger Emira.