Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras bok kan guida dig till ett bättre liv

Har du kontroll över ditt liv? Eller känns det mest som slumpmässiga saker bara drabbar dig? Då kanske boken ”Plikt eller passion – finn din grej” kan hjälpa dig att må bättre.

– Boken är som en turistguide till ett bättre liv. Vi har skrivit den men du väljer själv vilka delar du vill använda, förklarar Skultunasonen Hans-Olov Öberg.

Tillsammans med hälsoprofilen Anna Iwarsson har han skrivit boken som inte ska tas för en vanlig självhjälpsbok. Här serveras inga färdiga sanningar, genvägar eller enkla lösningar. I stället är tanken att väcka funderingar som bara du själv kan hitta svaren till.

Allt började med Anna Iwarssons förra bok, debuten, ”Omval – Hur du väljer om ditt liv och din karriär (innan någon annan gör det åt dig)”. En inspirationsbok för att göra angelägna och meningsfulla val i såväl yrkes- som privatlivet.

När Anna kom med sina tankar till Hans-Olov Öberg på förlaget Kalla kulor hände det saker med hans tankebanor också.

– Jag kände hur mina egna polletter började trilla ner när jag såg hennes funderingar kring våra livsval. Jag blev en ovanligt engagerad redaktör, om vi säger så.

Anna och Hans-Olov jobbade väldigt tätt kring hennes Omvalsbok och kom ganska snart fram till att de ville utforska ämnet vidare.

Tar vi verkligen chansen att välja våra egna liv? Hur mycket styrs vi av plikt och vad görs av passion, var frågor författarna funderade över. På mindre än två timmar hade de dragit upp bokens disposition och en uppföljare till Omvalsboken var född.

”Plikt eller passion” är skriven i tolv kapitel där varje avslutas med ett tankeexperiment, en utmaning där du reflekterar över din egen tillvaro i förhållande till vad du just läst. Varje kapitel tar upp någon av frågorna: Vem är jag, vart är jag på väg och hur når jag dit?

– För att bäst använda boken bör du läsa igenom hela och därefter fundera på vilka delar som kan hjälpa just dig, förklarar Hans-Olov Öberg.

– Allas livsresor är olika. Det finns ingen allenarådande sanning. Vi vill hjälpa dig att hitta eller skapa din egen sanning.

Det kan man åstadkomma genom att se över sitt liv. Med verktygen som boken ger får läsaren hjälp att hålla ordning på sina prioriteringar och bryta negativa mönster.

– Det är superviktigt att vara sann mot sig själv om du ska ha möjligheten att ta kontroll över ditt liv, på-pekar Hans-Olov Öberg.

Kanske har du bara tappat något litet på vägen och bara behöver göra några små förändringar för att känna en större lycka i livet igen.

Kanske behöver du se över större delar av din tillvaro för att bygga upp en ny ryggrad och struktur på dina egna villkor.

Oavsett handlar det mycket om att hitta balansen mellan plikten och passionen.

– Det viktiga är att du ska komma till insikt på dina egna villkor och vi tycker den här boken är ett bra verktyg för den som vill göra det.

Hans-Olov Öberg gav tidigare i år ut en bok om vett och etikett. Läs om den här.