Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deras dotter mister sin dagmamma

Det är trångt i förskolan i Hallstahammar. Ändå flyttas Lena Anderssons och Petri Teräväinens dotter från dagmamman till ett dagis mot sin vilja.

Elsa fyllde nyligen fem år och är enligt Lena och Petri känslig och trivs därför bra att vara hos sin dagbarnvårdare (dagmamma i vardagligt tal).

Hon har varit där sedan ett års ålder, och eftersom Petri jobbar borta i veckorna och Lena har ett heltidsjobb blir det långa dagar för Elsa.

– Hon är pysslig av sig och trivs bäst när det är lite lugnare, säger Lena Andersson.

Men nu blir Elsa av med sin dagmamma. Från 1 april har hon i stället en plats i förskolan.

Elsas dagbarnvårdare har för lite att göra, anser man på kommunen. Därför flyttas både hon, Elsa och ytterligare ett dagbarn in i förskolan.

Lena och Petri är kritiska till hur de fick beskedet: via dagbarnvårdaren. Dessutom med kort varsel, tycker de.

– Det värsta är att cheferna struntat i att prata med oss. Jag har fått ringa och jaga dem, säger Lena Andersson.

De ifrågasätter också varför man tvingar in barn i en överfull förskola. Det vore väl bättre om dagbarnvårdaren får ta hand om fler barn hemma, resonerar de.

De tror inte att man på kommunen har gjort allt för att fylla upp platserna hos dagbarnvårdaren.

– Ska det inte finnas fyra fem familjer i Hallstahammar som hellre har barnen hos en dagbarnvårdare än i en trång förskola? undrar Petri Teräväinen retoriskt.

Men är det inte bra att Elsa får vänja sig vid större barngrupper, hon ska ju ändå börja förskoleklass om ett och ett halvt år?

– Vi hoppas så klart att det ska gå bra, och jag tror att hon fixar det. Men det hade varit bättre om hon fått vara hos sin dagbarnvårdare ända fram tills förskoleklass för att hinna mogna lite till, säger Lena Andersson.

Elisabet Ling är områdeschef med ansvar för förskolan. I Hallstahammar finns två dagbarnvårdare, uppger hon. Elsas dagbarnvårdare haft för få barntimmar i två år. Därför flyttas hon in i förskolan och förstärker personalen där, vilket är ett bättre utnyttjande av resurserna, anser Elisabet Ling.

Hon hävdar bestämt att kommunen inte favoriserar förskolan framför dagbarnvårdare.

– Föräldrar väljer förskola i stället för dagbarnvårdare. Jag vet inte varför, kanske för att de själva gått i det.

Elisabet Ling anser att kommunen gör lika mycket reklam för bägge former av barnomsorg, och nämner att man numera särskilt lyfter fram dagbarnvårdare på kommunens hemsida.

– Placeringsassistenten frågar om föräldrar kan tänka sig dagbarnvårdare eftersom det är så pass många barn i förskolegrupperna, men föräldrar väljer hellre att vänta på en plats inom förskolan.

Hon påpekar att förändringen kan bli tillfällig om efterfrågan på dagbarnvårdare ökar.

Hon har en annan bild av hur kontakterna skett mellan kommunen och Elsas föräldrar. Det kan ha blivit något missförstånd. Hennes uppfattning är att kommunen har skött informationen korrekt.