Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Dervishi (FP): Rasism föder våld, samförstånd leder till utveckling

Det bor 9 354 462 människor Sverige. Av dem har minst 1 400 000 rötter i andra länder. Antingen är de själva födda utomlands eller så har de en förälder som är det eller kanske till och med båda.

Nysvenskar eller invandrare eller svenskar med utländskt ursprung är en del av vårt samhälle. Vi här i Västmanland och Västerås har mycket att tacka våra finländare, italienare, greker och dåvarande jugoslaver för, för att de byggde den starka industrin i länet.

Att det fanns västmanlänningar med finskt påbrå var också ett av skälen till att en hel del finska företag etablerade sig i Västmanland. Många studenter från Italien som läser på Mälardalens högskola hade säkert hört talas om Västerås innan de kom hit. I Västerås har vi de bästa italienska restaurangerna och affärer som vi ska vara stolta över. Invandrare har ökat tillväxten i såväl Västmanland som resten av Sverige.

I lördags demonstrerade rasister i Västerås. De uppgav som skäl det hemska mordet på den 16-åriga Västeråstjejen nyligen, trots att offrets familj klart och tydligt sagt ifrån att mordet på deras dotter inte ska användas av rasister för politiska syften. Tyvärr begås våldsamheter, mord och andra brott i alla samhällen. I en rättsstat och demokrati som Sverige måste vi ändå lita på att rättsväsendet gör sitt jobb. Vi måste också lita på att polisen upprätthåller ordning, liksom att tingsrätten ger den skyldige hans eller hennes rättmättiga dom.

I en demokrati ska man självfallet ha rätt att uttrycka sin åsikt, även de åsikter som är mindre populära. Men att kränka en individ eller folkgrupp är förbjudet enligt lag. Oavsett om det sker mellan två personer eller genom en protestaktion.

I Sverige har vi kommunister som försvarar diktaturen på Kuba, trots att myndig-heterna där fängslar och torterar journalister, författare, bibliotekarier, lärare... Vi har en del få men högljudda religiösa extremister och fundamentalister som attackerar och hotar människor och det är helt oacceptabelt.

De som anser sig ha blivit kränkta kan alltid vända sig till domstol och stämma personen ifråga. All heder åt oliktänkande, men man får aldrig ta sig rätten att använda våld för att uppnå sina syften. All rasism förstör bara möjligheten till utveckling och samförstånd, oavsett om denna rasism riktar sig mot eller finns hos utlandsfödda.

Det är klart att det finns större brottslighet i socialt utsatta områden. Det är ingen hemlighet, utan snarare en sanning som många forskare inom ämnet har konstaterat gång på gång. Men en uppdelning efter etnicitet är verkligen fel väg att gå. Det leder inte någon vart.

Sverige har präglats av mångfald – etnisk, religiös, åldersmässig med mera – och det är mycket bra och berikande. I de fall där de demokratiska värderingarna hotas av till exempel rasisterna eller fundamentalistiska islamister är det upp till rättsinstanserna att reagera.

I en demokrati har vi rätt att ifrågasätta hur folk och olika grupperingar agerar, utan att behöva bli utpekade som främlingsfientliga. Vi har också rätt att protestera mot dem som vill ha allt annat än ett fungerande multikulturellt samhälle.

Multikulturalismen är här för att stanna. Den startade med vallonerna. Familjen Bernadotte blev dagens kungafamilj, Zlatan, Henrik Larsson, Ikea, Cloetta och tusentals andra nysvenskar är en del av vårt vackra, demokratiska Sverige. Låt oss jobba tillsammans mot extremism av alla slag oavsett var och när den visar sitt fula tryne.

Det är allas ansvar att göra sitt yttersta för att bevara och utveckla demokratin. Inte minst vi som är politiker måste ta vårt ansvar och föregå med ett gott exempel.

Leve mångfalden och demokratin även i Västerås och resten av länet!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel