Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är bara bra om vi kan skjuta upp istiden

Jag kan inte tänka mig något större hot mot klimatet i Skandinavien än ett flera kilometer tjock istäcke.

Klimatet. Jag har följt debatten om klimatet i VLT och funderar. Debattörerna var oense om koldioxid är en växthusgas eller ej, om den uppvärmning som har skett under de senaste femtio åren beror på människans påverkan eller ej och om det pågår en uppvärmning överhuvudtaget. Men vad spelar det för roll när vi inte vet med säkerhet om en uppvärmning är bra eller dålig. Det kan drabba låglänta länder men det fanns ju varmare perioder förr. Grönland var grön för inte så länge sen.

Jordens klimat styrs framförallt av mängden solenergi som kommer fram till vår planet. Den mängden påverkas i sin tur av solens aktiviteter, rymdens täthet och jordaxelns lutning. Inget av dem kan människan påverka. Vårt solsystem har gjort 20 varv runt Vintergatans centrum sedan sin födelse och kommer att göra 20 varv till innan solen slocknar. Vi har åkt bara en pytteliten del av denna bana sedan människans uppkomst, än mindre sedan vi började notera förändringar i vårt klimat. Rymdens täthet varierar (tänk på Vintergatans spiralarmar). Ju tätare, desto mindre solstrålar når jorden och tvärtom. Ingen vet vad som väntar på oss under denna färd.

Däremot vi vet med all säkerhet att istider kommer och går, den senaste slutade för 10 000 år sedan, och att vi är på väg till nästa istid. Mellan istiderna fanns det kallare perioder och sådana perioder medförde mycket elände, krig och sjukdomar på grund av brist på föda och andra resurser. Det är mycket som tyder på att vi är på väg in i en kallare period igen.

Jag kan inte tänka mig något större hot mot klimatet i Skandinavien än ett flera kilometer tjock istäcke. Allt som vi kan göra för att jämna ut kallare perioder och att skjuta upp den kommande istiden är bra. Det är kanske det som vi håller på att göra just nu.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare