Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är en extrem situation”

Överbeläggningarna på Centrallasarettet får allvarliga konsekvenser för såväl arbetsmiljö som patientsäkerhet.

Detta enligt de chefer som VLT pratat med. Operationsstoppet gör att minst 30 ingrepp om dagen nu får ställas in.

Flera avdelningar på sjukhuset har gått på knä en längre tid. I veckan togs beslutet att stoppa alla operationer tills vidare.

– När vi inte längre kan ge en trygg och säker vård så måste man dra i handbromsen, säger Marie Rinderud, avdelningschef på kirurgen.

-  Vi försöker i första hand omfördela och flytta patienter till andra kliniker, men till sist når man en gräns.

Kirurgavdelningen har 25 vårdplatser. Trots det säger Marie Rinderud att antalet patienter ofta är mellan 27 och 29, ibland över 30.

– Folk ligger på akuten och intensiven och väntar på att få komma upp till avdelningen, vissa till och med i korridorerna. Men att ha en nyopererad patient i korridoren, utan något larm, utan integritet, det är inte okej. Dessutom handlar det om hygienen, vi kan inte godkänna den här situationen.

Överbeläggningen har blivit en stor belastning för de anställda. Marie Rinderud är stolt över sin personal och säger att de kämpar på med ett leende, men att tempot de senaste veckorna har varit högt.

– Nu har det hållit i sig ett tag, och då blir folk trötta. Som arbetsledare måste man säga ifrån någon gång, inte minst för personalens skull.

Hur går det med patientsäkerheten?

– Att stoppa operationer är en väldigt extrem åtgärd, det är en sista utväg. I den mån vi måste flytta patienter till en annan klinik så försöker vi att välja patienter som är kirurgiskt ”färdiga” och håller på att rehabiliteras. Men det är ju vi som har den kirurgiska kompetensen, då har man rätt att få den vården här hos oss.

Klinikchefen Leif Bergkvist stämmer in i kritiken.

– Vi på kirurgen är av den bestämda uppfattningen att vi har för få vårdplatser. Sedan man lade ner en avdelning för ett par år sedan, av besparingsskäl, så har vi haft en konstant brist på platser. Det gör att det är fullt på avdelningarna för jämnan. Dessutom får vi placera patienter på icke-kirurgiska avdelningar som ortopeden, kvinnokliniken och onkologen.

Är det ett problem i sig?

– Det är ett problem på många sätt. Dels är personalen på andra avdelningar mindre van vid kirurgiskt sjuka patienter, dels är det ett problem för vår egen personal, och då framför allt för läkarna som ska sköta patienter som ligger överallt på olika ställen.

Sedan i onsdags utförs inga planerade operationer på Centrallasarettet, vilket gör att minst 30 ingrepp om dagen har fått ställas in.

De som fortfarande opereras är patienter med cancer eller andra livshotande sjukdomstillstånd, plus akuta ingrepp.

Marie Rinderud menar att ökade resurser är enda sättet att komma till rätta med problemet.

– Vi behöver mer pengar och fler vårdplatser. Om vi ska kunna sköta vårt uppdrag, att ge västmanlänningarna kvalificerad operationssjukvård, så behövs det mer pengar. Så enkelt är det.