Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en svår kamp"

Hur ser du på att SD är lika stora som KD? Så löd en av frågorna.

Så svarade socialminister Göran Hägglund på VLT-läsarnas frågor.

Blir det blir ett stopp på skapandet av utanförskapet genom utförsäkringar med mera från sjukförsäkringssystemet? Till exempel genom att tidsgränserna för sjukpenning tas bort?

– Vi kommer inte att släppa det, vi kommer att fortsätta tills vi har ett system som gör att alla som kan får komma tillbaka i arbete. Men självklart så finns det de som inte kan jobba. Jag tror att tidsgränser spelar en enormt stor roll med tidsgränser

för rehabilitering och för de offentligas insatser. Vi vill ha snabbare hjälp och stöd till de som behöver det.

Vill du att barnkonventionen ska bli lag i Sverige såsom man gjort i till exempel Norge?

– Ja. Vi har lyssnat till vad barnrättsorganisationer säger. Som vi gjort hittills i Sverige har vi skrivit in barnkonventionen i våra andra lagar, där det varit möjligt.

Hur ser du på att SD är lika stora som KD? Är det fel på väljarna eller på den integrationspolitik som förs i dag?

– Det senaste som vi vet, valet 2006 var vi avsevärt större och vi avser vara större på valdagen. Vi har lyckats dåligt med integrationspolitiken jämfört med många andra länder. Vi en lägre andel som arbetar och är delaktiga i det svenska samhället. Därför måste vi göra

ytterligare åtgärder bland annat i skolan och i arbetslivet. Jag känner mig otroligt främmande inför SD, de har en människosyn som är helt annorlunda än vår. När vi betonar varje människas lika och unika värde, så drar de ju gränser mellan de som är värda något och mindre värda.

Hur ska du utveckla den restriktiva narkotikapolitiken sa att den börjar fungera, då den knappast gjort det hittills?

– Det är en svår kamp, där olika myndigheter som polis och tull brottas med problemet varje dag. Vi har inga undermetoder, det är nog mera av samma sak som måste till. Men det är viktigt att försöka förebygga och ge barn och unga en bra start i livet. Det är förfärligt att det blivit inne med droger i finare kretsar och att det glorifieras.

För en sommarstuga på 24 kvadrat som är värd mindre än 50 000 kronor får jag betala fastighetsskatt med 1 procent av taxeringsvärdet. Tomterna bredvid har större hus och får betala 0,75 procent. De har även ett tak på 6 000 kronor. Varför skall jag behöva betala mer än de?Det har att göra med en lagregel som gör att obebyggda tomter eller mindre hus beskattas på ett annat sätt än de som har ett högre värde. Skälet var nog att tomter inte skulle stå obebyggda. Jag vill ta bort de här reglerna. Jag upplever det som rätt stötande.

Är du medlem i Pingstkyrkan? – Nej, jag är medlem i Svenska kyrkan.

Vad vill ni göra för dem som har neuropsykiatriska funktionshinder? Och för deras föräldrar så att de inte går under både ekonomiskt, socialt och arbetslivsmässigt bara för att de gör det rätta och vårdar sin barn?

– Det är flera olika saker som måste göras. Ett är att stärka barn- och ungdomspsykiatrin så att vi hittar de här barnen. Det är mycket ta igen inom psykiatrin och det ska vi göra genom utbildning, fler läkare och nya metoder. Regeringen stärker elevhälsan i skolan så att man där lättare kan upptäcka de här barnen, så att vi kan stötta både barnen och föräldrarna bättre.

Det är med stor förundran som jag förstått att ni i alliansen vill ha bort de privatpraktiserande sjukgymnasterna som har egna etableringar. Ni vill ha valfrihet i vården med många aktörer, men ni vill samla ihop dem i vårdenheter. Endast dessa ska patienten få välja emellan (vårdval) och alltså inga enskilda privatpraktiserande aktörer. Jag vill inte arbeta i en vårdenhet som styrs av läkare och där mitt yrkesområde nedprioriteras därför att det finns ekonomiskt starkare yrkeskårer.

– Vi vill verkligen inte ha bort de privatpraktiserande sjukgymnasterna. Vi tror ju att det är fler yrkesgrupper både inom vård och rehabilitering. Vi håller på att titta på det här. Vi har mött EU-regler där vi inte har tillåtits att ha en ordning som har särbehandlat vissa yrkesgrupper. Mycket handlar också om landstingens sätt att tillämpa detta.

Gudrun Johansson från Ronneby och flera andra kristdemokrater har lämnat partiet för Sverigedemokraterna och har i media uttryckt att det inte är någon större skillnad på de två partierna. Hur kommer det sig att politiker och väljare lämnar KD för SD? – Jag vet ingen mer än hon. Det är ytterligt ovanligt av uppenbara skäl. Den människosyn som vi står för är mycket annorlunda än den de står för. De rangordnar människor på ett sätt som är helt främmande för mig. Sverigedemokraterna är ett parti som är utpräglat populistiskt. Det som gör partiet unikt är deras syn på människor som kommer från andra länder och där får de gärna fortsätta att vara unika.

Jag är kvinna, pensionär och 77 år. Jag har på grund av rygg- och nackskada av sjukgymnast rekommenderats att söka specialistvård på annan ort och min läkare på vårdcentralen har skickat remiss. Enligt vårdgarantin ska man ju kunna söka vård på annan ort. Hur kan det då komma sig att vissa landsting kan godkänna, andra neka att godkänna remiss till annan vård? Västmanlands landsting är väldigt restriktivt när det gäller vård på annan ort.Om det egna landstinget inte kan erbjuda vård så har man rätt få vård i ett annat. Det är en ganska gammal överenskommelse mellan stat och landsting. Det har fungerat sådär. Överenskommelsen har inte lett till särskilt mycket i praktiken. Vi kommer att lagstifta om vårdgarantin från halvårsskiftet och då kommer det att bli svårare för landstingen att neka vård. Vi har ju också vår satsning på kömiljarden som lett till att väntetiderna har minskat dramatiskt på väldigt kort tid i hela landet.