Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en symbolisk dag"

För sjätte året i rad håller Göran Landerdahl (FP), ordförande i Västerås kommunfullmäktige, tal på Djäkneberget under nationaldagen. Klockan 13 gick han med i tåget från Fiskartorget upp till Djäkneberget.

Och trots att han hållit talet så många år i rad tycker han inte att det är svårt att komma på något att säga.

- Det ingår i ordförandeuppdraget. Det är viktigt att spinna på temat att bygga identitet och lära känna varandra.

För Landerdahl är det "samhörighet"som är det viktiga med nationaldagen, och det går det alltid att säga något om, menar han.

- Om vi får en "vi och dem-känsla" leder det till främlingsskap. Pratar vi inte med varandra känner vi ingen samhörighet, säger han och tillägger att det heller inte kan tas för givet.

Även om nationaldagen i Sverige inte firas till minne av självständighet, som i många andra länder, är dagen viktig som en symbol.

- Jag kan visa det som jag tycker att Sverige ska stå för, att vi känner ömsesidig respekt och respekterar att vi är olika.

Under nationaldagen har många poliser funnits på plats i folkvimlet, men från polisen hälsar man att allt gått lugnt och trevligt till.

Göran Landerdahls tal kan du läsa i sin helhet genom att klicka på länken till höger.