Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är ett rent bedrägeri”

SD i Västmanland/Dalarna ägnar sig åt fusk med det lokala partistödet. Det hävdar Ove Grandin, partiets ledamot i Hallstahammars kommunfullmäktige.

I Hallstahammar måste partierna vara aktiva för att få lokalt partistöd. De lämnar in en verksamhetsplanering där de anger hur verksamheten kommer att se ut.

Den 26 januari i år beviljades Sverigedemokraterna 25 513 kronor i stöd för 2011. I ansökan som beslutet grundade sig på intygade Runar Filper, SD:s partiombudsman för Västmanland och Dalarna, att partimöten skulle hålla en gång i månaden, samt att fem möten redan hade hållits under 2010.

– Rent bedrägeri, säger Ove Grandin.

Han flyttade till Kolbäck från Västerås sensommaren 2010. Några månader senare fick han ett mejl av Runar Filper.

– Han skickade ut fem protokoll och skrev att ”de här mötena hölls i fjol”, säger Ove Grandin.

Ove Grandin tyckte att det verkade märkligt, eftersom aktiviteten i SD Hallstahammar föreföll obefintlig. Ove Grandin kontaktade en bekant som varit medlem hela året och fick sina farhågor bekräftade: det hade inte hållits några möten.

När VLT kontaktar den utpekade partikamraten bekräftar han Ove Grandins uppgifter.

– Jag blev i alla fall aldrig kallad till några möten, säger han.

Ove Grandin anges i ansökan som den person som ska leda det lokala partiarbetet. Men några möten har fortfarande inte anordnats. Ove Grandin vet inte ens vilka medlemmar partiet har i Hallstahammar.

– Hur ska jag då kunna kalla till möten? Jag har flera gånger varit på distriktsstyrelsen om att jag behöver en medlemslista, men de påstår att det inte finns någon.

Ove Grandin säger att han tidigt vände sig till kommunfullmäktiges ordförande, Rolf Hahre (S), för att få veta hur han skulle hantera den obekväma situationen. Rolf Hahre bekräftar uppgiften.

– Han ringde mig och var bekymrad. Han sa att han kände att det inte stod rätt till, säger han.

Även Kenth Erngren, ekonomichef i Hallsta, har fått upp ögonen för bidragsärendet.

– Det är inget att hymla med att det ser mystiskt ut. SD i Hallsta verkar styras centralt, säger han.

Enligt Ove Grandin ser det likadant ut i SD i Västerås och Surahammar – inga möten. Bilden bekräftas delvis av Susanne Lehmus, som sitter i Surahammars kommunfullmäktige.

– Jag har kallat till medlemsmöte en gång. Men det kom ingen, säger hon.

Hon säger sig dock ha tillgång till en medlemsmatrikel.

Även i Västerås vittnar medlemmar om frånvaron av aktivitet. Styrelsemedlemmarna vill inte uttala sig, men personer med insyn hävdar att informella möten mellan partiets gruppledare John Bergström och distriktsledningen helt ersatt allt ordinarie styrelsearbete. Sedan valet i september 2010 har det hållits ett enda styrelsemöte.

I Västerås och Surahammar finns dock inga misstankar om bidragsfusk, då parti-bidragen där helt baseras på valresultatet och reglerna inte kräver någon form av aktivitet.