Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är glassplitter överallt"

Västeråsarna Madeleine Forsberg och Emily Storm är mitt i protesternas Bangkok.
- Det är inte roligt att vara här just nu, berättar Madeleine Forsberg.

I lördagens protester i den thailändska huvudstaden dödades minst 19 människor och över 800 skadades i sammandrabbningarna mellan de thailändska säkerhetsstyrkorna och de regeringskritiska ”rödrockarna”.

-Det är glassplitter överallt. Man ser blodfläckar och kastade pengar som thailändarna kastar när någon har dött, berättar Madeleine Forsberg om spåren efter demonstationerna.

Hon och väninnan Emily Storm var på väg till Bangkok i buss när protesterna startade på lördagen. I fem timmar fick de vänta vid ett hotell innan läget bedömdes som tillräckligt säkert för att köra in i staden.

När de på lördagen försökte ta sig till gatan där de bor var det omöjligt att få tag på en taxi som ville köra dem så nära demonstrationsområdet.

-Taxichaufförer bara kollade på mig och sa ”No way”, säger Madeleine Forsberg.

Västeråsarna bor på en lugnare gata, men så fort man kommer upp till huvudgatan där protesterna hållits gör sig lördagens kaos påmint.

-Nu i dag när jag åkt runt i Bangkok har man sett bilvrak överallt, men just nu känns det säkert att åka runt.

Men det är oklart hur länge lugnet håller i sig. Demonstranterna lovade på söndagen att fortsätta protesterna och störta regeringen.

-Mer folk kommer in i eftermiddag. Vi var rädda, men vi är redo att acceptera vad som än kommer att ske, sade 61-årige rödskjorteanhängaren Sivalai Nakar till Reuters.

Om man vet vilka områden man bör undvika bör det inte vara någon fara för turister, säger Liselott Martynenko Agerlid, Sveriges ambassadråd i Bangkok, till TT:

-Jag tycker att alla som är på plats eller ska resa hit ska se till att följa utvecklingen via ambassadens hemsida som uppdateras hela tiden. Här framgår det att man ska hålla sig borta från större folksamlingar och demonstationer.

Madeleine Forsberg och Emily Storm tänker dock lämna staden snart.

-Vi måste bara landa först. Det är inte roligt att vara här just nu. De flesta åker härifrån, säger Madeleine Forsberg.