Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är illavarslande att regeringen sjabblat bort presentationen av två av de viktigaste propositionerna.

Regeringen har varit flitig med att i förväg läcka innehållet i viktiga propositioner. Själva presentationen har det däremot varit sämre med.

Det har av oförklarliga skäl inte ens blivit en tumme kvar av de tre stora nyheter ¿regeringen nyligen presenterat – den nationella innovationsstrategin, forskningspropositionen och infrastrukturpropositionen. Det är mer än märkligt.

Det finns knappt en väljare som inte vill ha bra vägar, järnvägar eller fungerande bredband. En övertygande plan för hur man ska kunna bygga nytt, åtgärda och ¿prioritera mellan behoven kan således locka väljare.

Regeringen har också en sådan plan – infrastrukturpropositionen, som ¿överlämnades till riksdagen i måndags.

Med tanke på det potentiella genomslaget bland breda väljargrupper borde man alltså ha gjort sitt bästa för att få så mycket uppmärksamhet för propositionen som möjligt. I stället gjorde man tvärtom.

I söndags presenterades propositionen på Dagens Nyheters debattsida. Artikeln var undertecknad av infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) och Jan-Evert Rådhström (M), vice ordförande i trafikutskottet, vilket gav intryck av att det var Moderaterna snarare än alliansen som låg bakom propositionen och den ”största satsningen på järnvägsunderhåll någonsin”.

När hon tidigare presenterade budget propositionen i Västerås var Elmsäter-Svärd frikostig med detaljer ur den kommande infrastrukturpropositionen.

På måndagen höll däremot inte Elmsäter-Svärd någon sedvanlig press-¿konferens för att presentera propositionen och svara på frågor. I stället tillbringade hon dagen på Logistikforum i Stockholm.

Men helt och hållet övergav hon inte sin stora proposition. Under en halvtimme svarade hon på frågor på mikrobloggen Twitter. Både frågor och svar begränsades således till maximalt 140 tecken.

Ett upplägg som gjort för att slippa svara på några komplexa frågor. Det är synd, för infrastrukturen förtjänar verkligen sin egen mässa och djuplodande analys.

Det förtjänar också de två andra ¿nyheterna, som regeringen uppenbart gjort sitt bästa för att smyga igenom. Den ¿nationella innovationsstrategin fram till 2020, har få hört talas om. Den presenterades samma dag som både Nobelpriset i litteratur och forskningspropositionen och uppmärksammades därmed knappast alls.

Forskningspropositionen skulle egentligen ha överlämnats till riksdagen först i denna vecka. Men regeringen valde i stället att tidigarelägga presentationen. Ett beslut som resulterade i att propositionen stal hela rampljuset från innovations-¿strategin. Skälen som angavs för tidigareläggandet var inte särskilt övertygande, som att tryckeriet blivit klart tidigare än förväntat eller att utbildningsminister Jan Björklund (FP) skulle resa till Göteborg.

Det är illavarslande att regeringen sjabblat bort presentationen av två av de viktigaste och mest prestigefulla propositionerna den här mandatperioden. Efter sex år vid makten borde det inte vara möjligt att rent ut sagt agera så här amatörmässigt.

Det har blivit en vana för regering och opposition att läcka innehållet i viktiga förslag i förväg. Det kan vara smart, de når ut med fler av detaljerna. Men det försvårar möjligheterna för väljarna att få en helhetsbild. Inte blir det lättare om regeringen närmast gömmer undan slutpresentationen.