Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det är ingenting häftigt med spice”

”Spice är farligt. Man vet aldrig vilka effekter det ger och den som tar det riskerar att råka riktigt illa ut”, säger överläkare Mark Personne vid Giftinformationscentralen. 

Robin, som har använt spice i drygt ett år, vill varna andra.

– 14-åringar ger sig på en drog som till och med vana pundare är livrädda för. Ungarna har ingen aning om vad de ger sig in i, säger Robin och fortsätter:

– Spice blir bara farligare och farligare. Man ändrar molekyler i det för att det inte ska hinna klassas som olagligt. Till slut är det så långt ifrån originalet att det är rena giftet.

Robin är i 25-årsåldern och en av de äldre spice-användarna.

– Jag vet nästan ingen annan i min ålder som tar det regelbundet, utan det är mest tonåringar.

– Jag började med det för att kunna ta en drog utan att riskera att mista körkortet. All spice är ju inte olaglig.

Robin har provat många sorters narkotika, som amfetamin, cannabis, LSD, svampar och ketamin, som är ett narkosmedel med hallucinogena egenskaper.

– Spice i en stark dos ger också kraftiga hallisar och jag tycker att det i dag mer liknar en ren hallucinogen än cannabis, trots att det kallas ”syntetisk cannabis”.

Ibland har han tagit spice dagligen i bortåt en månad.

– Avtändningen efter den tiden är fruktansvärd. Man svettas, har hemsk ångest, kan inte äta, knappt dricka, får jättesvåra problem med magen och är arg och sur i flera dagar. En del jämför det med att tända av på heroin, men det har jag aldrig tagit.

Robin känner människor som har hostat blod och drabbats av njursvikt.

– Ett annat problem är toleransen. Första dagen kanske det räcker med ett gram. Men efter ett tag var jag uppe i 20–30 gram om dagen. Jag har svårt att tänka mig någon annan drog där toleransen ökar så fort.

I sin renaste form är spice ett pulver. Priset för 1 gram är cirka 200 kronor på nätet.

– Det kan man blanda ut med tobak, te eller andra växter så att det blir 30 gram.Ju mer pulver som finns i blandningen, desto farligare är den.

När VLT träffar Robin har han inte tagit spice på ungefär en månad och han säger att han tänker sluta med det.

– Det är ingenting häftigt med spice. Den enda anledningen för mig att ta det är att cannabis är olagligt och spice lagligt.

Han tror att just det är en anledning till att användandet av spice ökar.

Hittills i år har giftinformationscentralen fått cirka 350 frågor om spice, från användare, anhöriga och läkare på sjukhus. Exakt vad som händer i kroppen, och varför, när man tar spice är inte känt.

– Det kommer hela tiden nya varianter av cannabinoider. Det är helt beroende av vilken substans som ingår och vilken dos man tagit, säger överläkare Mark Personne vid Giftinformationscentralen.

Fotnot: ”Robin” heter något annat i verkligheten.

Läs också: ”Vi får in förgiftade barn”