Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är inte okej att föda upp djur"

Både Staffan och Sara Andersson blev veganer ganska nyss.
I drygt ett år har de avstått inte bara från kött, utan även från produkter som framställs med hjälp av djur.

– Jag har bara havremjölk, funkar det? frågar Staffan innan han häller en slurk i mitt kaffe.

Här, i en lägenhet i ett av höghusen på Vetterstorp görs det poddradio varje månad – veganprat.

– Vi ville göra något mer än att vara veganer, engagera oss, säger Sara.

Det blev en veganpodd på svenska. Staffan Andersson hade lyssnat in sig på flera engelskspråkiga och tyckte att det fattades en svensk.

– Veganism uppfattas som underligt, speciellt av äldre, säger Staffan Andersson. Det beror i sig på vad som uppfattas som normalt av de flesta.

– Det är så moraliskt neutralt, så normaliserat, att äta kött.

Det var tack vare en yngre syster som Staffan och Sara tog steget över till veganism.

– Kaisa skulle göra ett skolarbete om mjölkprodukter. Vi började prata om det, det satte igång tankar om vad vi utsätter djuren för bara för att vi vill ha deras mjölk, säger Sara.

Staffan drar en parallell: man blir väldigt upprörd om grannens hund far illa. Om hundar utsattes för det liv som grisar har på en grisfarm skulle känslor svalla.

– Djur har ett värde. Det är inte okej att utnyttja djur. Som vegan ifrågasätter man inte bara dödandet av djur, säger Sara.

– Man behöver inte älska djur för att vara vegan, det finns olika skäl till att man blir det. För oss är det djurrätt som är grunden, säger Staffan.

Syskonen växte upp på landet bland olika djur.

Nu när det finns tre veganer i familjen blir det till exempel djurfria julbord.

– Mamma accepterar det tycker jag. Och pappa också på sitt sätt, men mer med utgångspunkt från ett miljöengagemang, säger Staffan.

Kan ni följa med på restaurang då, finns det något att äta för er?

– Pizzeria Amore har en hel vegansk meny, Global Living har vegantårta. Och köttätare får nog i sig mer vegansk mat än de tror.

Det är okej med potatis, gryner, pasta. Det är enkelt i dag att byta mjölk mot havredryck.

Den enda vitamin som veganer brukar få fylla på med extra är B12-vitamin.

Är det okej att ha husdjur om man är vegan?

– Jag har delad vårdnad om en hund. Men jag tycker inte att det är okej att fortsätta avla och föda upp djur, säger Sara.

– I en slags idealisk värld utan djurutnyttjande föder man inte upp djur. Men jag skulle kunna tänka mig att adoptera en hund, men aldrig köpa från en uppfödare.

– Det handlar om etik i grund och botten. Jag tycker inte illa om köttätare - bara handlingen att äta kött. Min sambo äter kött.

Vad är veganism?

Veganism är ett levnadssätt där en person avstår från exploatering av djur i den mån det är möjligt och praktiskt.

Veganer avstår även från att använda andra produkter utöver mat som är av animaliskt ursprung, till exempel skinnkläder, pälsprodukter, ylletröjor och dunkuddar.

Animalierna i mat ersätts framförallt med baljväxter, nötter och frön. Alger kan också ge ett värdefullt tillskott av vissa mineraler. Proteiner finns i alla vegetabilier.

Syskonen Anderssons poddavsnitt finns samlade på www.veganprat.se