Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är lönlöst anmäla sjukvården

I en insändare 11/1 skriver signaturen Leg sjuksköterska att patientsäkerheten är hotad på sjukhuset. Det har även jag som anhörig upplevt under lång tid. Vidare fungerar inte lagstadgad vårdplanering.

Problemet är att ingen ansvarig bryr sig om det. Varken ledning, patientnämnd eller politiker bryr sig.

Och värst av allt är kanske att inte ens centrala patientsäkerhetsteamet, under ledning av hälso- och sjukvårdsdirektören, eller Inspektionen för vård och omsorg, IVO, bryr sig. När även de som ska övervaka sviker är det riktigt illa!

Chefläkaren på centrala patientsäkerhetsteamet har yttrat att det inte lönar sig att anmäla till IVO då IVO bara bryr sig om blanketter och formalia. Det är så ansvarslöst att man inte vill tro att det är sant.

Jag har anmält ett flertal fel och brister till IVO som bekräftar att de bara bryr sig om blanketter och formalia. Viktigast för IVO tycks vara att blanketten är rätt ifylld. När IVO sedan fått blanketten så frågar de vårdgivaren om denne erkänner. Vårdgivaren svarar vanligen nej och därmed hittar IVO inget fel och avslutar ärendet. Det är en skenverksamhet som bara skapar en illusion av säkerhet. Det är Potemkinkulisser.

Det är obegripligt att sjukvården och IVO tillåts att åsidosätta lagar och bestämmelser år efter år. Det sätter både patientsäkerhet och rättssäkerhet ur spel. När våra myndigheter brister i legitimitet hotas också vår demokrati.

P-O Lundh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare