Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är mönstret snarare än enskilda åtgärder som oroar och hotar demokratin i Ungern.

Med ännu fler medlemmar borde EU bli smalare men effektivare. I dag har unionen svårt med kärnuppgifter som att värna demokratin, samtidigt som fler politikområden ska styras från Bryssel.

I helgen röstade kroaterna i en folk-omröstning ja till EU-medlemskap. Det innebär att EU fortsätter att locka nya medlemsländer. Kroatien blir det 28:e landet som är berett att ingå i unionen och acceptera ett förpliktigande samarbete.

Samtidigt var det bara 42 procent som röstade. Risken finns att EU uppfattas som svårt att påverka men samtidigt oundvikligt. Valdeltagandet kan falla i fler länder om väljarna uppfattar att de inte har några verkliga alternativ om fler frågor avgörs av direktiv efter svårgenomträngliga förhandlingar i EU-systemet. När besluten väl är fattade blir de mycket svåra att ändra.

EU borde därför acceptera att med ännu fler medlemsländer blir organisationen för brokig för centrala beslut i allt fler frågor. Den närhetsprincip de flesta så där i största allmänhet säger sig värna måste få större genomslag i den praktiska politiken. En mer avslappnad attityd inför att alla inte är med på allt behövs. Det är inte självklart A-laget som är med på den mest långtgående styrningen.

Samtidigt behöver EU bli bättre på att agera i frågor där det inte finns något alternativ till ett gemensamt agerande, som utrikespolitik eller miljö. Unionen har vidare bekymmer med att värna demo-kratins grundvärden i medlemsländerna. EU har varit bra på att kräva och få igenom fungerande rättsstat och demokratiska reformer i länder som vill bli medlemmar.

Men när ett land väl har blivit medlem har EU svårt att ingripa även vid allvarliga överträdelser, som alla turerna kring Ungern visar. Där vann det hårdkokta konservativa partiet Fidesz en jordskreds-seger över en postkommunistisk socialist-regering. Väl vid makten har premiär-minister Victor Orbán fått kritik för att underminera demokratin och konsolidera den egna makten.

EU och Internationella valutafonden har vänt sig mot att centralbanken förlorat självständighet. Det är i sak bra med en oberoende centralbank, men inte i sig odemokratiskt med en mer politiskt styrd. Sverige och Storbritannien hade fram till en bit in på 1990-talet inte någon oberoende centralbank, men var demokratier ändå.

EU har också anmält Ungern för att pensionerna äldre domare. Det är dock knappast i sig åldersdiskriminering att besluta om en lägre pensionsålder. Regeringen har tillsatt partivänner som domare, men det gör presidenten i USA också. Trixande med valkretsar är illa, men tyvärr heller inte okänt i demokratier. Restriktiv öppenhets- och medielagstiftning förekommer också i fler länder.

Det är mönstret snarare än de enskilda åtgärderna som oroar. Ett ingrepp kan finnas på andra håll, men sammantaget innebär åtgärderna i Ungern att utrymmet för pluralism och opposition minskar.

Här kan EU behöva kunna slå till mot själva mönstret i stället för att behöva konstruera fall av var för sig mindre tvivelaktiga åtgärder.

Moderaterna är med i samma partigrupp som Fidesz i EU-parlamentet. Moderaterna har ju historiskt velat framstå som större demokratikämpar än de var. Men genom ett glasklart och hårt agerande mot Fidesz kan de Nya Moderaterna visa att de i dag vill göra en insats för demokratin.