Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är orimligt att polisen tvingas agera gratis vaktstyrka vid stora evenemang.

Att polisen inte skickar en faktura när vi lämnat in en polisanmälan ser vi som självklart. Polisens arbete ska i grunden finansieras via skattsedeln men det är inte självklart att polisen ska vara ”gratis” i alla sammanhang.

Att få se poliser i anslutning till idrottsevenemang är tyvärr ganska vanligt numera. Inte minst när det är fotbollsderby på gång, när så kallade supportrar går på match för att puckla på varandra i stället för att se på fotboll och heja på de lag som de påstår sig heja på. Då behöver polisen ibland gripa in och sära på stridstupparna uppe på läktarna. Det är en trist utveckling.

Men det är inte bara vid idrottsevenemang som polisen ibland får agera vaktstyrka. Festivaler och konserter kräver också ofta polisiär närvaro.

Sommaren ställer hårda krav på polisen och i år anordnar nästan alla svenska städer en stadsfestival eller marknad i någon form. I folkfestens spår följer tyvärr ofta fylla, bråk och brott.

Vid alla dessa tillfällen väntar vi oss att polisen ska finnas synlig och tillgänglig och motverka och beivra stök. Men evenemangen innebär stora kostnader för polisen; en polis kostar i snitt 920 kronor i timmen. Och en närvarande polis vid en fotbollsmatch betyder en polis mindre någon annanstans.

I ordningslagen ges polismyndigheten möjlighet att fakturera en arrangör för kostnaderna i samband med arrangemanget. Villkoret är att arrangemanget har ett vinstsyfte. En ideell förening behöver inte betala.

Vinstsyftesregeln kan låta som en klok avvägning. Problemet är att den är lätt att kringgå. En del riktigt stora arrangemang låter en ideell förening – vanligtvis en idrottsförening – vara arrangör. Då kan man således slippa betala för polis-insatsen.

Att evenemanget omsätter tiotals miljoner kronor spelar ingen roll så länge föreningen i sig saknar vinstsyfte. Det är bland annat därför det är svårt att ta betalt av fotbollsklubbar men enkelt att fakturera en konsertarrangör.

Det är i grunden en orimlig ordning. När polisen planerar sin närvaro i förväg bör arrangemangets omfattning vägas in – formellt vinstintresse eller inte. På sikt finns risken att den som slipper betala för sina egna säkerhetsrisker blir mindre benägen att ta hand om dem.

Kanske kunde fotbollsarenorna bli en trevligare plats om notan för att ta hand om stöket på och i direkt anslutning till matchen föll på klubbarna?

Betalningskraven har dock en tydlig gräns. Yttrandefrihet får aldrig bli en fråga om ekonomiska resurser. Hur vidriga åsikter en demonstration än ger uttryck för så måste rätten att mötas och uttrycka sin ståndpunkt på allmän plats skyddas. Det måste kunna ske utan kostnad för arrangörerna.

Inte heller kan fotbollsklubbar förväntas betala för huliganbråk som sker långt från idrottsarenorna. Akututryckningar av polis kan heller inte faktureras.

Polisens arbete ska i grunden finansi-eras via skattsedeln. Få vill se ett sam-hälle där polisens tjänster kan köpas för pengar.

Det är däremot orimligt att polisen tvingas agera gratis vaktstyrka på stora evenemang – oavsett om arrangören är ett företag eller en förening.