Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är tråkigt att inte energibeslutet kunde fattas med större majoritet

Gårdagens riksdagsbeslut kan innebära att årtionden av trauma och låsningar om kärnkraften är över. Det kräver dock att den borgerliga alliansen vinner höstens val. De rödgröna har lovat att riva upp beslutet om de vinner.

Det blev ett skådespel i bästa Eugene O’Neill-stil – en lång dags färd mot natt – i går när riksdagen skulle debattera och besluta om huruvida nybyggnadsförbudet skulle hävas eller ej. I över nio timmar stöttes och blöttes frågan, vilket är ganska imponerande då de allra flesta redan hade bestämt hur de skulle rösta. Man kan undra vad som sades i denna maratondebatt som inte sagts förut.

Med endast två rösters övervikt, 174 mot 172, bifölls regeringens förslag att häva nybyggnadsförbudet. Tre leda-möter var frånvarande. En riktigt fri omröstning i riksdagen hade antagligen givit en större övervikt för regeringen, eftersom det finns flera socialdemokrater som nog kan tänka sig fortsatt användning av kärnkraft.

Greenpeace och andra demonstranter protesterade mot beslutet, men det var en mild västanfläkt jämfört med kärnkraftsmotståndet förr i tiden. Greenpeaces olagliga intrång på Forsmark häromdagen visar också att demonstranterna numera är färre, men är beredda att ta lagen i egna händer.

Det gäller dock att anhängarna av går-dagens beslut också gör sig hörda. Innan regeringen hade enats om dagens linje förekom en aktiv opinionsbildning för att upphäva nybyggnadsförbudet mot kärnkraftverk. Därefter har kärnkraftsmotståndarna åter varit mer aktiva.

Regeringen har alls inte fattat beslut om någon massiv kärnkraftsutbyggnad. Allt den har gjort är att häva förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk, sedan får kraft-bolagen undersöka om nya aggregat vore lönsamma. Antalet reaktorer får fortfarande inte vara fler än tio.

Beslutet är långt ifrån unikt i ett inter-nationellt perspektiv. I flera andra länder, som USA, Storbritannien, Kina, Indien och Frankrike finns utbyggnadsplaner för kärnkraften. Ny teknologi kan göra kärnkraften mer effektiv och mindre riskabel. Det katastrofala oljeutsläppet i Mexikanska golfen är ännu ett starkt motiv, vid sidan av klimatgasutsläppen, att komma bort från beroendet av fossila bränslen som kol och olja. Här kan kärnkraften påskynda omställningen.

Därför är det tråkigt att energibeslutet inte kunde fattas med större majoritet. Socialdemokraterna drev under Tage Erlander och Olof Palme fram dagens kärnkraftverk, som bidrar till att Sverige har jäm-förelsevis låga koldioxidutsläpp. De borde ha kunnat vara med om beslutet att upp-häva förbudet mot nybyggen. För det är orimligt med ett totalförbud mot nyinvesteringar i ett energislag, som dessutom står för en stor del av elproduktionen. Inte blir det heller mer logiskt av att dagens kärnkraftverk, och där med Socialdemokraternas stöd, kan få uppgraderas och därmed öka produktionskapaciteten.