Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det blir ett äventyr med livet som insats”

Rondellen är ny liksom passagen över Björnövägen. Men något övergångsställe är det inte – inte än i alla fall.

Västerås. Holger Droege tycker att det är ”väldigt förvirrande” vid den nya rondellen i korsningen Björnövägen–Mälarstrandsgatan. Norr om rondellen ser det ut som en passage för gående över Björnövägen. Men det finns varken skyltar eller vita streck.

– Jag korsar Björnövägen två gånger varje vardag. På detta ställe blir det ett äventyr med livet som insats. Bilisterna som lämnar den tvåfiliga rondellen gasar på precis där det (rent byggtekniskt) finns ett övergångsställe.

Före ombyggnaden fanns det ett övergångsställe på samma plats. Det kändes säkrare än dagens passage, menar han.

– Få bilister räknar med att någon ska gå eller cykla över vägen. När och om tänker kommunen sätta upp skyltar, så att både fotgängare och bilister vet vad som gäller?

Möjligen är passagen för nära rondellen, funderar Holger Droege. Men varför har man då gjort det här?

VLT:s trafikexpert Sven-Gunnar Wallin håller med om att cirkulationsplatsen är förvirrande:

– Det kan kanske bero på att den inte är färdigplanerad än. Passagen eller övergångsstället är ju inte bra. Här måste kommunen ta ett beslut på hur man ska göra. Allt tyder på att det ska vara ett övergångsställe eller en passage där gående och cyklister på ett någorlunda säkert sätt ska kunna ta sig över Björnövägen.

Han har tidigare poängterat problemen även för dem som kommer gående från Krigsstigen och vill gå över Mälarstrandsgatan. Där finns inte heller någon form av passage eller övergångsställe.

– Hastigheten är tyvärr inte så låg på något av dessa ställen. I det nya regelverket som trätt i kraft 1 september i år finns möjligheter att lösa problemen på ett hyfsat trafiksäkert sätt. Jag föreslår att man gör färdig platsen så snart som möjligt innan en olycka sker.

Kent Nyman på Västerås stad berättar att man håller på med en översyn av alla passager mellan Viksäng och Öster Mälarstrand.