Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir för få läkare i Region Västmanland!

Region Västmanland har sedan en månad stoppat tillsättningar av utbildningstjänster för allmänläkare utom på vårdcentraler som helt saknar dessa. Detta är Västmanland ensam om i Sverige. Där övriga anser att det enda sättet att bemanna den ständigt underbemannade och hyrpersonalberoende primärvården är att utbilda personal lokalt, verkar nuvarande regionledning tro att detta ska lösa sig på något magisk sätt. Hur ska vi säkra fortlevnaden inom primärvården i Västmanland när grannlandstingen står i kö för att anställa dem vi nu förlorar? Regionledningen anser att pengarna är slut när man har tillsatt hälften av de tjänster som vårdcentralscheferna säger sig behöva. Till hyrpersonal verkar det dock finnas pengar.

Samtidigt som man stryper tillflöde av nya läkare lägger man på ytterligare uppgifter på primärvården. Den förväntas bland annat ta ett utökat ansvar för alla som skrivs ut från sjukhusen. Enligt regionens egna beräkningar behöver primärvården tillföras minst tio miljoner för detta 2018. Regionen får dela på extra miljarder som regeringen delar ut. Primärvården får inget.Vem ska göra alla dessa vårdplaneringar i Västmanland som regering och riksdag nu vill föra ut till primärvården utöver all annan verksamhet som finns kvar? I dagsläget arbetar det runt tjugo familjeläkare som är yngre än femtio år i Västmanland. Regionen verkar tycka att detta räcker. Med regionens skott i den egna foten så kommer man säkra att sjukvården blir varaktig halt – om den inte rent av förblöder.

Mats Stenberg Ordförande Västmanlands Läkarförening

Rune Kaalhus Ordförande Västmanlands Distriktsläkarförening

Arez Kamali Ordförande Västmanlands Yngre läkares förening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel