Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det borde gå att hitta något bättre än alla valsedlar. Andra länder har elektronisk röstning. Det borde kunna fungera här"

Klantigheter gjorde omvaletnödvändigt, men det kändes ändå onödigt. Därför behövs reformer av röstandet.

I efterhand framstår valdeltagandet som det mest anmärkningsvärda i omvalen i Västra Götaland och Örebro. Som väntat var det färre som röstade jämfört med valet i september.

Den gemensamma valdagen ger högre valdeltagande. Länder med skilda valdagar brukar ha färre röstande i lokala och regionala val. Kampen om den nationella regeringsmakten gör att fler röstar också i kommun- och landstingsval.

Det finns dock andra skäl som talar för att skilja valen åt. De lokala frågorna riskerar att drunkna i rikspolitiken. De bör få större uppmärksamhet om inte alla val var samtidigt. Sverige har dessutom val sällan, bara vart fjärde år (samt EU-parlamentet var femte år). Det är en väl lång tid och kan försvaga politiska partier och vitaliteten i det politiska livet. Val kan pigga upp både väljare och politiker.

Söndagens omval blev däremot fel på flera sätt. Beslutet att rösta igen var oundvikligt på grund av de besvärande felen i val och rösträkning. Det genomfördes dock för sent för att vara ett riktigt omval, men samtidigt för tidigt för att bli ett val av egen kraft. Förra höstens val kastade alltjämt sin skugga.

Valdeltagandet var dock betydligt högre i Örebro (63 procent) än i Västra Götaland (43 procent). Valet i Örebro påminde om ett fyllnadsval i andra länder. Valkretsen var begränsad så partierna kunde kontakta väljarna direkt. Socialdemokraterna verkar ha varit mycket framgångsrika med sitt dörrknackande.

De förutsättningarna fanns inte i Västra Götaland. Valkretsen var stor och väljarna många. Valdeltagandet blev då desto lägre.

Politikerna i konstitutionsutskottet (KU) uppmanar nu regeringen att se över valreglerna för att minska riskerna för framtida fel. De vill skärpa reglerna för bud- och förtidsröstning och införa elektronisk röstning i någon form. Det låter bra. Önskan om högt valdeltagande har gjort att dagens regler har blivit för slappa. Det borde också gå att hitta en bättre modell än alla dessa valsedlar. Andra länder har elektronisk röstning. Det borde också kunna fungera här och göra rösträkningen snabbare.

Däremot är det bra att KU avvisar internetröstning från egen eller andra datorer. Då går det inte att upprätthålla valhemligheten och den enskilde väljaren kan utsättas för påtryckningar. Risken finns också att själva valet tas på mindre allvar om det räcker med en klick på datorn när och var som helst. (Tur att inte Skatteverket har hand om röstandet, annars kunde det väl likt deklarationen sättas upp mål om att de flesta ska rösta via dator och att bara låta dem som särskilt så begär få rösta i en vallokal).

Socialdemokraterna har trott sig missgynnas av lägre valdeltagande och bland annat därför varit ivriga anhängare av en gemensam valdag. De brukar hänvisa till att de har haft lågt stöd i EU-valen där valdeltagandet varit lågt.

Omvalen gick dock bra för Socialdemokraterna. Valresultaten låg nära trenden i de nationella opinionsmätningarna.

Så brukar det också vara i andra länders regionala och lokala val. Socialdemokraternas dåliga EU-val beror nog snarare på att partilojaliteten är lägre i de valen och en del av de egna väljarna har en annan syn på EU:s utveckling.