Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fallfärdiga torpet ett vackert hem och en prunkande oas

Följ med hem till Britt Orö och Björn Fossan i Ervalla norr om Örebro.

I en glänta vid Ervalla, norr om Örebro, ligger det röda huset med vita knutar och veranda. Verandan är liksom inbäddad i blomster och klätterhortensia. Framför den står en gammaldags vit trädgårdsgrupp i trä i gröngräset. Det är nästan så man väntar sig att Tant Grön, Tant Gredelin eller någon annan av Elsa Beskows figurer ska dyka upp.

Ja, det mesta andas en annan tid vid en första blick. Britt och Björn tar emot på trappen in till verandan. De berättar att de köpte huset 2008 och att de föll för det direkt. De skulle bara ha det.

– Men då var det helt igenväxt här med stora träd inpå huset. Och huset, ja, det var i det närmaste fallfärdigt, berättar Britt.

Sedan dess har mycket hänt.

Huset är ett torp som är byggt 1905 och från början ungefär 40–50 kvadrat stort. På 1960-talet blev det utbyggt med en vinkel. Nu, sedan Björn och Britt flyttat in, har det blivit ytterligare utbyggt.

Björn och Britt träffades för tio år sedan. Då bodde Britt i Stockholm och Björn i Mullhyttetrakten. Men båda har sina rötter i Norge. Det lilla torpet i Dylta var precis vad de letade efter när de skulle ha något gemensamt. Britt berättar att Björn är väldigt händig, och så bjuder hon in mig i huset som är helt omgjort och totaltrenoverat av henne och Björn.

– Man kan säga att jag fixar mat och städning, målning och idéer. Björn gör allt snickrande, säger Britt.

Om nu framsidan av torpet andas flydda tider, finns det en helt annan miljö inne i huset. Här är allt omgjort, till och med planlösningen. Till höger om entrén finns tvättstuga samt badrum. Till vänster ligger köket som har en köksö, en matplats och en braskamin. I köket finns stora nyinsatta fönster som släpper in ljuset och skapar närkontakt med utemiljön. I golven ligger golvvärme och ute finns bergvärme som värmer huset, tillsammans med braskaminerna.

Men vi fortsätter in i huset och kommer in i den tillbyggnad som gjordes på 1960-talet. Där finns vardagsrummet. Men där finns också delar av den utbyggnad som Björn och Britt gjort. Vardagsrummet är förlängt mot väster. Där finns bland annat en braskamin och altandörrar med stora fönster mot en av parets alla uteplatser.

Britt pekar upp och visar på det stora runda fönstret som avskärmar övervåningens sovrum från det utbyggda vardagsrummet.

– Det släpper in ljus och värme till det rummet, säger hon.

Så vi fortsätter till övervåningen där den nya utbyggnaden också har gett ett nytt och höjt tak i sovrummet. Däruppe finns också ett par gästrum.

– En av orsakerna till att vi ville ha det här huset är ladan, berättar Björn.

Där finns inte bara förråd och garage utan också en liten gästvåning med rum och sovloft som Björn byggt. De visar och berättar att när barnen kommer på besök, händer det att de själva flyttar ut dit.

Det har alltså hänt en hel del med det fallfärdiga hus som de köpte 2008. Det är samma sak med den förfallna och igenvuxna trädgården där det numera finns gräsmatta, grusgångar, blomrabatter, grönsaksland, växthus, bastu, spabad, fiskdamm och, jag vet inte allt.

Odling och anläggning är nämligen en annan av Björns passioner. Han tycker till och med att det är roligt att rensa ogräs. Men det är mycket att underhålla och jag undrar hur de hinner med allt.

– Jag går i pension om ett halvår. Man måste ju ha något att göra, säger Björn och ler.

Vad ska man då tänka på om man vill köpa ett gammalt torp och rusta? Björn säger att man måste vara intresserad och händig. Han menar att det nästan inte går att leja bort allt jobb.