Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det får inte bli fel igen för (S)

Så fick då Socialdemokraterna en partiordförande efter de till synes ändlösa mötena i verkställande utskottet. IF Metall-basen Stefan Löfven tar över om partistyrelsen i morgon ställer sig bakom VU:s förslag. Och så kommer det att bli. Alla ser ut att vara överens.

Även denna process var sluten. De ledande i partiet tyckte att det var viktigare att snabbt komma till beslut än att låta medlemmarna komma in och att låta intresserade kandidater träda fram. Nu fick vi en repris på tidigare ledarval, där ledande företrädare regelmässigt svarar nej till på frågan om de vill bli partiledare.

Det gör det extra viktigt att det här valet blir bra. Om även Löfven inte skulle klara uppdraget har brådskan och slutenheten inneburit ännu ett misstag.

Nu vekar dock förutsättningarna bättre. Stefan Löfven beskrivs som eftertänksam, enande och pragmatisk. Det är egenskaper som Socialdemokraterna behöver, inte minst efter den alltför impulsive Håkan Juholt.

Men det finns frågetecken. Löfven har sin bakgrund i fackföreningsrörelsen och saknar erfarenhet av riksdagen och har inte råkat ut för den hårda granskning som toppolitiker har att räkna med. Samtidigt som färre LO-medlemmar än tidigare röstar på Socialdemokraterna väljs en facklig ledare för första gången till partiledare. I den meningen är det en chansning att välja Löfven.

Låt oss ändå hoppas att Löfven klarar uppdraget. Det är bra för demokratins vitalitet med en tydlig men konstruktiv opposition. Löfven är som facklig förhandlare van att ge och ta för att komma till gemensamma uppgörelser. Det kan bli en värdefull egenskap då regeringen inte har egen majoritet och därmed ibland behöver komma överens med minst ett oppositionsparti.