Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det farliga och hotfulla högerextrema våldet

I den debatt som har förts under årets valrörelse har frågor kring brott&straff och den oro/otrygghet som tydligen många känner fått ett stort utrymme. SD har bidragit till att frågan oftast haft ett fokus på brottslighet som har samband med invandring.

Jag vill därför belysa en annan brottslighet som, trots att den är mer eller mindre ständigt pågående genom bland annat NMR:s verksamhet, fått betydligt mindre utrymme.

Onsdag 5 september fälls NMR-aktivisten Peter Holm för grovt vapenbrott. Han har även kartlagt två framträdande journalister, oklart varför. Det finns många fler, här några exempel:

Den 2 april 2014 gjorde tullen en stickprovskontroll av en paketförsändelse från USA adresserad till en 40-årig man i västra Sverige. Paketet innehöll två järnpipor som tillhörde kulsprutepistoler.

Vid husrannsakan hittades en hel del vapen och nationalsocialistiska föremål, bland annat en hakkorsflagga.

Den 17 juli 2015 stoppade polisen en gammal Volvo utanför Falkenberg. I bilen satt två bröder. Hemma hos den ene hittades 50 kilo dynamit och en stor mängd vit makt-litteratur. Deras mamma, SD-politiker på lokal nivå, greps i närheten med tändhattar i en påse.

Spåren ledde vidare till en 51-årig man, som visade sig ha ytterligare ett halvt ton dynamit. I förhör berättade ett vittne att en av bröderna skrutit för henne om att han skulle bli större än Breivik.

I hans bil fanns molotovcocktails och vid husrannsakan hittades ölburkar med spikar, rökbomber samt utskrifter från internet om hur man tillverkar brandbomber taget från "Terroristens handbok".

Natten till den 1 augusti 2016 fick en polispatrull syn på en man i kamouflagekläder som stod utanför en bil i Eskilstuna.

I hans bil fanns molotovcocktails och vid husrannsakan hittades ölburkar med spikar, rökbomber samt utskrifter från internet om hur man tillverkar brandbomber taget från "Terroristens handbok".

Mannen hade en egen youtubekanal där han lagt ut nationalsocialistiska kampfilmer.

September 2017 döms de tre nazisterna Viktor Melin, Jimmy Jonasson och Anton Thulin till långa fängelsestraff för delaktighet i en uppmärksammad bombserie i Göteborg.

Listan kan göras längre eftersom en mycket stor del av de verksamma i den högerextrema miljön är dömda våldsbrottslingar. En gemensam nämnare för alla dessa är att en överväldigande majoritet är etniska svenskar.

Några andra kända exempel:

John Ausonius dömdes för ett mord, nio mordförsök. Peter Mangs för två mord, fyra mordförsök Anton Lundin mördade tre och skadade två i Trollhättan

Nordens i särklass värste terrorist var en högerextrem etnisk norrman, Anders Breivik, som mördade 77 personer och skadade 315. Säpo och Brå kartlade 2009 våld hos extrema grupper och konstaterade att vit makt miljön svarat för 14 mord 1999-2009.

Försvarets Forsknings Institut i Norge visade i en rapport 2015 att Sverige är det land i Västeuropa som har flest mordhändelser (dåd där en eller flera dödats) relaterade till den högerextrema miljön.

Vi ska med all rätt diskutera och föreslå åtgärder mot brottslighet. Vi ska samtidigt minnas att det gäller i alla dess former och oavsett förövarnas bakgrund eller härkomst. I Sverige gäller svensk lag och den ska gälla för alla.

Säpo har ett gigantiskt arbete med att kartlägga och identifiera den högerextrema miljön, den islamistiska/salafistiska våldsbejakande miljön och den autonoma vänstern. När det allmänt talas om fler poliser borde det samtidigt talas om betydligt ökade resurser till Säpos olika avdelningar för författningsskydd och terrorbekämpning.

En början kan vara att använda samma lagstiftning mot nazister som mot andra terrorister. Som framgår ovan har de högerextrema klart visat det våldskapital de besitter.

Michael Gerdarv

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel