Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fattas massor av specialistsjuksköterskor

Statistiska centralbyrån (SCB) har kontaktat arbetsgivare som säger att det råder stor brist på samtliga specialistsjuksköterskor. Men även skriande brist när det gäller yrkeserfarna sjuksköterskor med grundutbildning.

Bilden kompliceras ytterligare av att det framöver blir stora grupper av Vårdförbundets medlemmar som går i pension 2025. Sex av tio-i-topp på Arbetsförmedlingens pensionslista tillhör Vårdförbundets yrkesgrupper: distriktssköterska, barnsjuksköterska, barnmorska, biomedicinska analytiker psykiatrisjuksköterska och röntgensjuksköterska.

Det här stärker oss ännu mer i att Vård-förbundets yrkesgrupper måste värderas rätt i förhållande till all den kunskap de tillför vården. För att locka unga män och kvinnor måste lönerna bli relevanta. Och vi måste få till en betald specialistsjuksköterskeutbildning om vi ska kunna garantera patientsäkerheten.

Internationella studier pekar på att patienternas säkerhet, överlevnad och livskvalitet är direkt relaterad till sjuksköterskornas utbildningsnivå.

I slutet av 1990-talet var 70 procent av sjuk-sköterskorna specialistutbildade. I dag är motsvarande siffra 34 procent på vissa akutsjukhus. När det gäller den omdebatterade äldrevården ser det betydligt sämre ut. I dagsläget har 17 procent av sjuksköterskorna inom den svenska äldrevården någon form av specialistutbildning. Endast två procent har en specialistutbildning med inriktning mot vård av äldre.

Anledningen är att det tar i genomsnitt 19 år för en grundutbildad sjuksköterska att tjäna in en specialistsjuksköterskeutbildning. För vissa grupper, exempelvis den viktiga skolsköterskan, lönar det sig inte alls om man tittar på livslön.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel