Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns inga växthusgaser att minska utsläppen av

Det senaste politiska stolleprovet är löftet att reducera utsläpp av växthusgaser med 40 procent. Eftersom senare tiders forskning klart visar att det inte finns några så kallade växthusgaser, undrar man: vad är 40 procent av ingenting?

Det första kravet man måste ställa på en växthusgas är att den kan påverka temperaturen. Man brukar ange huvudsakligen fyra växthusgaser: metan och lustgas förekommer i så små halter i luften (tiotusendels procent) att man helt kan bortse från dem. Koldioxid förekommer i luften med knappt 0,04 procent. Den kan ta upp värmestrålning från marken som vibrationer, men vibrerande laddningar strålar genast ut energin ungefär som en dipolantenn. Samma sak gäller vattenånga som är den fjärde förmenta växthusgasen och finns i halter av några procent. Inga av de vibrerande molekylerna värms upp och kan inte heller öka temperaturen hos omgivande luft.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel