Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går att förändra ungas attityder till alkohol

Färre ungdomar dricker alkohol i dag jämfört med för några år sedan. Det är bra. Men faktum är att alltför många unga fortfarande dricker alltför ofta och alltför mycket.

Enligt rapporten Skolelevers drogvanor 2010 från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) konsumerade sex av tio niondeklassare alkohol. Ser man till elever i årskurs 2 på gymnasiet dricker så många 84 procent av tjejerna och 83 procent av killarna alkohol. Samtidigt får vi indikationer på att alkoholdebuten går allt längre ned i åldrarna.

Trots att vi i Sverige har tydliga regler kring åldersgränser och försäljning lyckas ung-domarna skaffa sig alkohol. En orsak till detta är ökad tillgänglighet. Smuggelsprit och privatinförd alkohol är betydligt lättare för ungdomar att få tag på än alkohol från Systembolaget. Den illegala handeln med sprit och öl är idag en lönsam svartmarknad. Det går inte en dag utan att vi kan läsa om smugglingstillslag runt om i landet.

Nyligen lyckades polisen nysta upp en stor härva med försäljning av insmugglad alkohol i en privat spritbutik i Västmanland för miljonbelopp. Tre män åtalas för bland annat grov smuggling och langning till ungdomar och misstänks ha fört in och sålt åtminstone 120 000 liter öl, 12 000 liter vin och 3 000 liter starksprit, enligt åtalet. Detta är alltså alkohol som ofta säljs vidare till minderåriga. Nästan varannan gymnasieelev har druckit smugglad alkohol det senaste året enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Det är svårt att hindra ungdomar från att dricka. Därför är det viktigt att vi lär ung-domar att själva säga nej till grupptryck och ge dem ett sundare förhållningssätt till alkohol.

Skolan har en viktig roll i detta arbete. De når alla ungdomar i en ålder då de prövar och utvecklar en egen identitet och skolan har därmed möjlighet att påverka elevernas framtida vanor. I läroplanen regleras de mål inom alkoholområdet som eleverna ska uppnå men det sägs inget om hur det ska göras, vilket lämnar läraren att lösa det hela på egen hand. Det var detta som fick Sprit- och vinleverantörfreningen och Sveriges Bryggerier att ta initiativ till Prata om alkohol, ett utbildningsmaterial utvecklat i samarbete med experter på området. Materialet utgår från ungdomars förutsättningar och fokus ligger på att öva dem att själva påverka sin situation och välja sitt beteende men framförallt att motstå grupptryck och att lära sig att säga nej till alkohol.

Det finns ett stort behov av ett bra utbildningsmaterial och Prata om alkohol har beställts av över 74 procent av alla högstadier och gymnasier i Västerås. Reaktionerna har varit överväldigande positiva. 97 procent av lärarna som använt materialet tycker att det fungerar bra i skolans alkoholpreventiva arbete.

Dessutom visar en nyligen gjord studie av Yougov att materialet har en bevisad effekt på ungdomars attityd till alkohol: ”Över tid visar gruppen som genomgått Prata om alkohol en högre medvetenhet och sundare inställning till bruket av alkohol, de dricker mindre och de visar på en tydligt lägre grad av riskbeteende och berusning”. Prata om alkohol fungerar bra som alkoholpreventivt skolmaterial.

Skolan, politiker, föräldrar och branschen, vi har alla en viktig roll i detta arbete och vi måste samarbeta för att få resultat. Vi i branschen sitter på en kunskap som vi alla kan dra nytta av. Det går att förändra Västerås ung-domars attityder till alkohol och vi visar gärna vägen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel