Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går förrunt i Hallstahammar

Hallstahammar är på väg att bli en återkommande mötesplats för Sveriges runddansare.

Förra året höll rounddansförbundet sitt 20-års jubileum i Hallstahammar. I år är de tillbaka och håller internationella danskurser itvå veckor med amerikanska danslärare.

– Folkets hus är ett perfekt ställe för oss. Ett ovanligt stort dansgolv och bra möjligheter till mat och fika, säger Birgitta Grahm, vice ordförande i Svenska Rounddansförbundet.

Den här veckan är det 15 par, de flesta svenskar, men även par från Tyskland, England och Skottland.

– De kommer ju hit därför att vi har tagit hit världens bästa rounddanslärare och vi lär oss saker på den allra högsta nivån, säger Birgitta Grahm.

Rounddans är ingen stor danssport i Sverige, men nivån är mycket hög.

– De dansare som är här är väldigt duktiga. Skickligheten är stor, säger George Hurd som tillsammans med hustrun Pamela står för undervisningen de här veckorna.

– Förutom att vi kan ge dem en hel del nya turer som inte används i Sverige och Europa, kan vi också ge dem mjukhet och kroppshållning, säger Pamela.

De båda är pensionerade militärer som numera är danslärare på heltid. Fem månader om året tillbringar de i Arizona, som är rounddansens mittpunkt i världen, för att undervisa. Övrig tid åker de runt i USA, Europa och övriga världen och lär ut rounddans.

– Det bästa med rounddansen är ju att du kan dansa den var som helst i världen. Alla turer är de samma, alla turer har samma namn och språket är engelska. Du kan dansa i Japan utan att kunna ett ord japanska, berättar George Hurd.

– Dessutom är det ingen tävlingsdans, det är en ren och skär social dans. Det är nog det bästa, säger han.