Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går förrunt i Hallstahammar

Hallstahammar är på väg att bli en återkommande mötesplats för Sveriges runddansare.

Annons

Förra året höll rounddansförbundet sitt 20-års jubileum i Hallstahammar. I år är de tillbaka och håller internationella danskurser itvå veckor med amerikanska danslärare.

– Folkets hus är ett perfekt ställe för oss. Ett ovanligt stort dansgolv och bra möjligheter till mat och fika, säger Birgitta Grahm, vice ordförande i Svenska Rounddansförbundet.

Den här veckan är det 15 par, de flesta svenskar, men även par från Tyskland, England och Skottland.

– De kommer ju hit därför att vi har tagit hit världens bästa rounddanslärare och vi lär oss saker på den allra högsta nivån, säger Birgitta Grahm.

Rounddans är ingen stor danssport i Sverige, men nivån är mycket hög.

– De dansare som är här är väldigt duktiga. Skickligheten är stor, säger George Hurd som tillsammans med hustrun Pamela står för undervisningen de här veckorna.

– Förutom att vi kan ge dem en hel del nya turer som inte används i Sverige och Europa, kan vi också ge dem mjukhet och kroppshållning, säger Pamela.

De båda är pensionerade militärer som numera är danslärare på heltid. Fem månader om året tillbringar de i Arizona, som är rounddansens mittpunkt i världen, för att undervisa. Övrig tid åker de runt i USA, Europa och övriga världen och lär ut rounddans.

– Det bästa med rounddansen är ju att du kan dansa den var som helst i världen. Alla turer är de samma, alla turer har samma namn och språket är engelska. Du kan dansa i Japan utan att kunna ett ord japanska, berättar George Hurd.

– Dessutom är det ingen tävlingsdans, det är en ren och skär social dans. Det är nog det bästa, säger han.