Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det handlar inte bara om ”varumärken” utan om olika värderingar. Åsikterna varierar inte likformigt över landet.

De politiska partierna är starka i olika delar av landet. Det talar för att värna lokalt och regionalt självstyre.

Geografin färgar Sveriges politiska landskap. Statistikern Richard Öhrvall har i kartor, återgivna i Dagens Nyheter den 9 januari, visat var de svenska partierna är starka. Genom att utgå från valdistrikt i stället för län eller kommuner blir bilden tydligare. Ibland kan skillnader i lokala valresultat vara slående även inom en kommun eller ett län.

Helhetsbilden visar dock ett geografiskt splittrat Sverige, även om resultatet inte kommer som någon överraskning för partiernas egna valstrateger och kampanjmakare. Socialdemokraterna har länge oroat sig för att de är svaga i storstäderna, medan Moderaterna vill satsa på glesbygden.

Norrland, särskilt den nordliga delen, röstar rött. Kartorna med Socialdemokraternas och Vänsterpartiets starka distrikt är påfallande lika. Det handlar om Norrland och Bergs-lagen, Dalarna. Sämre går det för båda partierna i storstäder och södra Sverige.

Miljöpartiet har en helt annan väljarprofil. De gröna är starkast bland välutbildade i större städer. På Sverigekartan ser därför Miljöpartiet ”litet” ut. Det är starkt i geo-grafiskt små tätbefolkade valkretsar, men svagt i geografiskt större glesbygdsvalkretsar.

Bland de borgerliga partierna påminner Folkpartiet mycket om Miljöpartiet. Stor-städer med omnejd är Folkpartiets starka fästen. Förr var Folkpartiet starkt där det fanns många människor med rötter i frikyrkor och nykterhetsrörelser. Men i dag återstår bara Bohuslän från den tiden. I övrigt har Folkpartiets styrkebälten som Västerbotten och Jönköping utanför stor-städerna smält samman.

Kristdemokraterna har delvis övertagit de här områdena från Folkpartiet. Krist-demokraterna har mest stöd i Västerbotten och särskilt i norra Småland. Kort sagt där kristna traditioner har varit och är starka.

Moderaterna är inte ett lika utpräglat storstadsparti som Folkpartiet och Miljö-partiet, men är ändå starkare i storstäderna. Den historiskt svaga ställningen i Norrland finns kvar.

Sverigedemokraterna började växa i Skåne och Blekinge och är alltjämt starkast där. Partiet kom in i många kommuner i senaste valet, men har på flera håll haft problem med tomma stolar och oerfarna och oförberedda representanter.

Det är naturligt att partierna vill bli större i hela landet. Moderaterna vill bli ett brett parti också utanför större städer medan Socialdemokraterna inte kan återvinna sin tidigare ställning utan att växa där Sverige växer.

Vänsterpartiet behöver bli större i stor-städerna, kanske främst på Miljöpartiets bekostnad. Folkpartiet kan å sin sida hotas av Miljöpartiet, men fick i det senaste valet framgångar i tidigare svaga områden som delar av Bergslagen.

Skillnaderna mellan olika landsdelar handlar inte bara om att partiernas ”varumärke” inte är lika starkt överallt. Det handlar också om olika värderingar. Åsikterna varierar inte likformigt över landet.

Det är i sin tur starka motiv för att värna det lokala självstyret. Det är inte optimalt och rättvist att samma regler och politiska prioriteringar ska gälla i alla kommuner och landsting/regioner.

Därför bör inte nuvarande regering tvinga på motvilliga vänsterkommuner och landsting valfrihetslagstiftning. En framtida mer vänsterinriktad regering borde inte heller tvinga kommuner med liberal majoritet att sätta det offentligt drivna främst.