Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det har aldrig varit en bättre tid att sälja”

I nuvarande takt går det att fördubbla en lägenhets värde på bara några år. Det krävs mer för att stoppa prisrallyt än nya amorteringskrav, tror mäklare i Västerås.

Västeråsaren Caroline Lif sålde sin lägenhet för två veckor sedan, en etta med centralt läge, för 960 000. Den hade därmed stigit med 250 000 i värde sedan hon fick den värderad för ett år sedan.

Hennes lägenhet är inget undantag. Sedan 2011 har priserna på bostadsrätter stigit med 82,2 procent, visar färska siffror. Mindre lägenheter har i många fall ökat till det dubbla värdet under perioden.

– Jag hade den bara ute till försäljning i två veckor. Det kom bud direkt efter visning, säger Caroline Lif.

Trycket efter lägenheter är stort. Under en vanlig visning av en tvåa i onsdags kom elva sällskap. En av spekulanterna var Johan Ljungdahl, nyinflyttad från Göteborg.

– Jag behöver någonstans att bo och det känns mer värt att ha en bostadsrätt jämfört med hyresrätt. Jag har svårt att tro att priserna kommer att sjunka. Med tanke på att Västerås växer tror jag att det är en bra investering, säger han.

Mäklaren Joakim Wiljebrand som ansvarar för visningen säger att det inte hör till ovanligheterna att så många intressenter dyker upp. Han har sett en ökad efterfrågan efter framför allt centrala ettor och tvåor, en trend som han tror kommer att fortsätta:

– Det är fortfarande i de flesta fall billigare att ha bostadsrätt än att hyra.

Det finns dock prognoser om att prisökningen kommer att mattas av på grund av regeringens förslag om amorteringskrav där nya bolånetagare ska amortera ner sina bolån till 50 procent av bostadens värde. Dessutom blir sannolikheten för en förändring av ränteavdragen allt större.

Joakim Wiljebrand tror att marknaden kan påverkas kortsiktigt.

– Men i Västerås ligger inte priserna så högt om man jämför med exempelvis Stockholm att amorteringkravet får en lika stor effekt.

Han får medhåll från fastighetsmäklaren och kontorschefen Ronny Nocera, vid Skandiamäklarna, som tror att en negativ utveckling kan dröja. Anledningen är att det finns för få bostäder.

– Jag ser inga signaler på att det håller på att lugna ner sig på marknaden. Så länge det är fler som söker än säljer bostäder kommer priserna inte att sjunka, säger han.

Kan fler bostäder stoppa det här prisrallyt?

– Det krävs väldigt mycket av Västerås kommun om behovet av bostäder ska kunna täckas in. Det byggs nya bostäder på Öster Mälarstrand men det är inte tillräckligt jämfört med nettoinflytten i Västerås.

Är det någon idé att vänta på att priserna ska sjunka innan man köper?

– Har man ett behov ska man ge sig in i marknaden. Det absolut viktigaste är att man är långsiktig i sitt köp, säger Ronny Nocera.

Så mycket steg priserna

Priserna på bostadsrätter i Västerås ökade med 1,5 procent i augusti och nådde därmed en ny toppnivå. Priserna på villor ökade med 0,9 procent visar Valueguards boprisindex.

Sedan de lägsta noteringarna under 2011 har villapriserna i Västerås ökat med 34,9 procent och bostadsrättspriserna med 82,2 procent. Under den senaste tolvmånadersperioden har priserna på bostadsrätter ökat med 22,9 procent och villapriserna med 10,3 procent.

Snittpriset för en villa i Västerås är 2 857 000 kronor, enligt Mäklarstatistik, (genomsnittligt kvadrat-meterpris 21 909 kronor), baserat på 168 försäljningar de senaste tre månaderna.

Snittpriset för en bostadsrätt är 1 152 000 kronor och det genomsnittliga kvadratmeterpriset 17 343 kronor, baserat på 465 försäljningar.