Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det har blivit bättre vård under rödgrön ledning

Det rödgröna samarbetet i landstinget har varit konstruktivt för Västmanland, vilket vi tar med oss in i valrörelsen.

En rad förbättringar har skett inom vården. Psykiatrin har fått medel för att permanenta barn- och ungdomshälsan. Patientsäkerheten och vårdhygienen har förbättrats, och köerna till besök och behandling kortats.

Vi har genomfört reformen med kostnadsfri primärvård, öppenvård och provtagning för alla över 85 år. I samarbete med kommunerna har vi utvecklat hemsjukvården för en mer sammanhållen vård för de äldre.

Det har blivit möjligt att lista sig hos en vårdcentral i grannlänen.

I den nationella jämförelsen över landstingens vårdkvalitet gjord av SKL och Socialstyrelsen, har Västmanland klättrat från plats 21 till plats sju.

För en god folkhälsa krävs inte bara bra vård utan också förebyggande och hälsofrämjande insatser. Under mandat-perioden har landstinget tagit stora steg genom att permanenta och utveckla Hälsocenter i länet och inleda ett systematiskt hälsoinriktat arbete i landstingets verksamheter.

Genom en förstärkning av landstingets miljöarbete bidrar vi också till att minska ohälsa orsakad av miljöfaktorer.

Landstinget har stärkts som regionalpolitisk aktör under de här åren. Vi har gjort tidernas största satsningar på kollektivtrafik. Busslinjerna är fler och går tätare än någonsin mellan länets kommuner.

Med grannlandstingen har Mälarregionen byggts starkare för framtiden, inte minst med hjälp av kollektivtrafiken. Samtidigt har våra ökade kulturanslag i Västmanland bidragit till ett rikare musik-, teater- och konstliv i länet. Vi rödgröna har kraftfullt agerat för att Västmanland ska stärka regionala utveckling och sammanhållning.

Att rekrytera och behålla personal är en stor och avgörande utmaning. Vi är framgångsrika med att erbjuda praktik och underlätta för svenska läkarstuderande i utlandet att komma hit.

Vi har utökat antalet tjänster för läkare under utbildning. Det har varit viktiga långsiktiga åtgärder, för att komma tillrätta med den hyrpersonalsproblematik som finns. Landstinget har efter samråd med facket gjort flera viktiga investeringar för att fortsätta vara en bra arbetsgivare.

Vi har tagit ansvar och använt resurserna effektivt, och det har lönat sig. Förra året gjorde landstinget ett överskott på 145 miljoner kronor. Det behövs för att betala av på lån och säkra framtida pensioner.

Arbetet för att alla landstingets verksamheter ska ha en budget i balans pågår fortlöpande, inte minst Västmanlands Sjukhus underskott. Men Landstinget Västmanland går in i en ny mandatperiod med stabil ekonomi. Tillsammans har vi lett Landstinget Västmanland i den riktning som vi lovade inför förra valet, och vi kan konstatera att ett gott samarbete har gett resultat.

Nu går vi till val på våra respektive handlingsprogram. För Västmanlands väljare vill vi vara tydliga med vilka frågor vi driver och vilken ideologi vår politik utgår från. Det mandat vi får i valet och vår politik ligger sedan till grund för diskussioner om samarbete efter valet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel