Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det här ger oss kontroll"

Västmanlandspolisen är positiva till det beslut som fattats i Sala kommun. "Det ger oss en möjlighet att kontrollera de som gör det här", säger informatören Börje Strömberg.

- Alla EU-medborgare har rätt att befinna sig i Sverige i tre månader, men de måste kunna försörja sig. Eftersom de tigger har de ju inga pengar och då är frågan hur de kommit hit, säger Börje Strömberg.

Han menar att frågan inte är ny utan att det finns flera kommuner där det redan idag krävs tillstånd för att samla in pengar på allmän plats.

- En sådan här bestämmelse ger oss möjlighet att kontrollera och ställa djupare frågor och då kan vi se om det också är så att någon varit här i mer än tre månader, säger Börje Strömberg.

Polisens förhoppning är att marknaden för de som polisen tror ligger bakom ett organiserat tiggeri kommer att försvinna när det krävs tillstånd i allt fler kommuner.

- Det primära målet är inte att få de här människorna utvisade utan att de inte ska utnyttjas, säger Börje Strömberg