Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det här händer på Power Meet

Den typiske Power Meet-besökaren har enligt arrangörerna inga större krav på nyheter. Kärleken till amerikanska bilar räcker.

– Folk kommer hit för att trivas, titta på bilar snacka skit och ha kul, säger Kjell Gustafson, ordförande för American Car Club och Power Big Meet-organisatör för 34:e året rad.

I år är det 27:e gången det gigantiska evenemanget äger rum i Västerås.

– Vi kör som vanligt med samma upplägg som tidigare. Det börjar gå på rutin, säger Kjell Gustafson.

Navet i Power Meet i Västerås är som vanligt flygfältet ute på Johannisberg. Förutom bilar bjuds det bland annat på en jättelik marknad med försäljning av allt från fälgar till fat med Elvismotiv.

– Det blir ungefär 600 knallar som kommer med bra och varierat utbud, säger Kjell Gustafson.

De senaste åren har det varit över 10 000 bilar inne på Power Meetområdet och besökare har lockats från hela världen. Kjell Gustafson har beställt 150 bajamajor till flygfältet och 180 personer arbetar för att allt ska fungera under motordagarna.

– Det är mycket pyssel innan. Man vet aldrig hur mycket folk som kommer eftersom det inte finns några förköpsbiljetter. Men vi vill att de allra finaste bilarna kommer till oss.

Som bekant är det inte bara på Johannisberg bilfesten märks av. Som vanligt kan man se blänkande amerikanare glida runt även inne i centrala Västerås. Fredagskvällens populära finbilscruising – med de allra stiligaste åken, tar samma repa längs Sjöhagsvägen som de två senaste åren.

– Den startar på Johannisberg och max 200 bilar får vara med, säger Klas Brink, lokal cruisingarrangör som hoppas få se fordon som inte visats upp förut i finbilskaravanen.

När den organiserade finbilscruisingen är slut tar spontancruisingen över. Till sin hjälp har Klas Brink ett 60-tal frivilliga som ser till att trafiken flyter som den ska under både fredag och lördag kväll. De ska också se till att sortera bort bilar som inte håller måttet.

– Det ska vara roligt för publiken. Vi stänger ju inte av gatorna för att folk ska få se vanliga Volvos, säger Klas Brink.

Däremot är alla amerikanska bilar välkomna. För vans, pickuper, traktorer och europeiska bilar gäller att fordonet måste vara minst 40 år gammalt för att få spontancruisa.

– Vi hoppas det fungerar. Vi kan bara göra vårt bästa. Power Meet ska vara en uppvisning och inte folk som super på biltaken, säger Klas Brink.

I övrigt gäller det att vädrets makter är på arrangörernas sida för att folkfesten ska vara ett faktum.

– Jesus måste vara med, säger Kjell Gustafson.