Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det känns därför ibland som svensk miljö- och energidebatt förs i en egen kokong.

Regeringen ser ut att ändå få majoritet i riksdagen för sin energipolitik. Samtidigt visar det stora oljeutsläppet i Mexikanska golfen att andra länder alltjämt satsar på att utvinna fossila bränslen.

De borgerliga ledamöterna i riksdagens näringsutskott har kommit överens om att skjuta fram dagen då förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk upphävs och att bli tydligare om att det inte skall bli några statliga subventioner till nya kärnkraftverk. Därigenom skulle det bli lättare för den gamle kärnkraftsmotståndaren Sven Bergström (C) att rösta med regeringen om att tillåta nya kärnkraftverk när gamla läggs ned.

Om alla riksdagsledamöter röstade efter sin personliga övertygelse skulle det sannolikt bli en majoritet för regeringens linje. Men den rödgröna partipiskan är hårdare, så alla socialdemokrater röstar för den rödgröna avvecklingslinjen. Däremot har några centerpartister inte velat frångå partiets tidigare stöd för att avveckla kärnkraften och den politiske ”vilden” Göran Thingwall (före detta M) är oberäknelig. Därför har regeringens framförhandlade linje i energipolitiken riskerat att falla i riksdagen.

Nu ser den risken ut att ha minskat och det är bra för Sverige och för regeringen. Det vore fel att utesluta den jämförelsevis koldioxidfria kärnkraften från den framtida svenska energiproduktionen. Socialdemokraternas tal om långsiktighet och breda överenskommelser går inte ihop med att partiet har valt att agera tillsammans med kärnkraftsmotståndarna i Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

I går kom Centerpartiet med en egen rapport om ”vägen ut ur fossilsamhället”. Där försvaras bilismen, men inte dagens drivmedel. I stället för att sluta bygga vägar och höja bensinskatten vill Centern stödja en snabb och storskalig introduktion av elbilar och fortsatt skattebefria biodrivmedel.

Det låter rimligt. Sverige är ett till stora delar ett glest befolkat land, där bilen inte kan ersättas. Förslagens utgångspunkt är regeringens ambitioner att Sverige skall göra sig oberoende av fossila bränslen och att klimatutsläppen om tio år skall ha minskat med 40 procent jämfört med 1990.

Samtidigt kommer varje dag nya bilder från oljekatastrofen i Mexikanska golfen. Företaget BP och dess svenske styrelseord-förande Carl-Henrik Svanberg är hårt ansatt för misstag i samband med olyckan. President Obamas administration varnar för att myndigheterna tidigare har varit för släpphänta mot oljeindustrin.

President Obama har dock nyligen själv öppnat för mer oljeborrning efter kusterna. Det ingår även det nyligen framlagda förslaget till ny energipolitik USA:s senat. USA:s tror sig inte klara energiförsörjningen utan att utvinna olja i områden som tydligt har visat sig riskabla. Oljeutvinningen i Alberta i Kanada är omdiskuterad ur miljösynpunkt.

Centraleuropa satsar på naturgas, som ledningen genom Östersjön visar. Nya kolgruvor öppnas och stora (men hittills oinfriade förhoppningar knyts till att avskilja klimatgaser vid kolförbränning.

Det visar hur långt framme Sverige ligger när det gäller att komma bort från fossila bränslen. Vi har vattenkraft, kärnkraft, biobränslen och bör kunna bygga ut vindkraft. Det känns därför ibland som svensk miljö- och energidebatt förs i en egen kokong. Omvärldens fortsatta satsning på fossila bränslen är det stora problemet, och alls inte att Alliansregeringen klokt nog kan tänka sig framtida kärnkraft i Sverige.