Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Det kommer att gå fort mot VSK”

VSK Fotboll slåss i botten av superettan – men två västeråsare är på kvalplats till allsvenskan.

Vi tog bilen 15 mil söderut – till klassiska Degerfors där spelare som Ralf Edström, Ola Toivonen och Ulf ”Mål-Otto” Ottosson gjort stora avtryck – och träffade Christopher Brandeborn och Andreas Ljunggren Eriksson. Inför morgondagens hemmamöte mot VSK konstaterar de:

– VSK får anpassa sig så gott de kan efter oss. De får vara beredda på att det kommer att gå undan.

Båda kunde varit tongivande spelare i VSK Fotboll – men karriärerna har tagit de i andra riktningar.

Andreas Ljunggren Eriksson lämnade VSK för superettaspel i Enköping.

Christopher Brandeborn valde att gå till Skiljebo som 16-åring.

Men nu är det Värmland som gäller för de kvicka mittfältarna.

Eriksson gör sin andra säsong – Brandeborn är inne på sin första.

Vårt första stopp på resan ned mot Stora Valla och Degerfors är Örebro.

Brandeborn och Ljunggren Eriksson kikar fram bakom solbrillorna – solen ligger på.

Så, är det så här ni har det på dagarna?

– Ja, i stort sett. Vi fikar på dagarna sen spelar vi fotboll eller tränar på egen hand.

Båda lever på fotbollen.

– Det är ju ett yrke. Då gäller det att ha förutsättningar för att göra bra prestationer i 30 omgångar och det får vi här, säger Brandeborn.

Anledningen att vi till en början träffas i Örebro handlar om mer än ett besök nere vid slottet. Brandeborn bor här – och Eriksson fikar här efter att ha tagit tåget från Västerås där han fortfarande bor.

– Jag tycker att det är skönast att göra så. Det tar inte så lång tid att pendla, säger Ljunggren Eriksson.

Brandeborn:

– Degerfors funkade inte riktigt för mig precis när jag flyttade dit. Det är väldigt, väldigt litet och jag vill ha närhet till någon sorts kontakt med folk och kunna gå ned på stan eller ut och käka. Det är svårt att göra där.

Duon kände inte varandra innan deras vägar korsades i Degerfors.

Nu har de blivit bra kompisar – och skrattet och skämten kommer gång på gång under intervjun.

– Det finns inget annat att göra, jag är tvungen. Brande ville ju inte ens träffa mig från början. Han var så rädd för mig, säger Ljunggren Eriksson och får mothugg direkt.

– Ante är stor och stark så det är klart jag hade respekt. Han har en hård utsida men är mjuk på insidan när man lär känna honom, säger Brandeborn.

Ni har hunnit med att spela i en del klubbar. Beskriv hur det är att spela i en klubb som Degerfors jämfört med övriga upplevelser?

– Det är bra. Vi spelar bra fotboll och har en egen filosofi. Klubben tror på sitt eget spel och det tycker jag är viktigt för att bli bra. Många lag ändrar sig jättemycket efter andra lag – och det är klart att man ska ändra sig lite om man hittar en svaghet. Men Degerfors utgår från sitt egna och det gillar jag, säger Ante.

Brandeborn:

– Det är en mindre klubb egentligen men ett helt annat intresse. Det är folk och kikar på träningarna och går du runt i lilla Degerfors stannar folk och snackar. Fotbollen är det enda som finns och folket lever för den.

Degerfors har inlett superettan suveränt och är just nu i delad serieledning – trea i tabellen på sämre målskillnad än Åtvidaberg och Ängelholm.

– Det är bra att vi ligger trea, men nöjda ska vi inte vara. Det tycker jag är farligt. Blir man nöjd tappar man hungern. Sen har vi satt oss i ett bra utgångsläge, så är det så klart, säger Ljunggren Eriksson.

Vänsteryttern inledde säsongen strålande och fick mycket beröm.

Men senaste hemmamatchen mot Ljungskile skadade han sig i höger baksida lår – och missar matchen mot VSK.

– Jag har räknat bort VSK-matchen, tyvärr. Det är en av de roligaste matcherna och det hade varit jävligt kul att spela mot dom.

Annars trivs han med inledningen av sin andra säsong i klubben.

– Det är alltid skönt att starta andra säsongen. Första säsongen är allt nytt och det tar ett tag att komma in i det. Just nu känns allt positivt. Jag känner stort förtroende och vet vad jag kan bidra med.

Christopher Brandeborn hade en tuff inledning på starten i DIF.

Först blev han sjuk i stort sett hela försäsongen – sedan fick han dras med en två veckors avstängning på grund av ett rött kort han fick med Skiljebo i en träningsmatch förra säsongen.

– Jag har haft den absolut sämsta starten en snubbe kan ha när han kommer till en ny klubb. Men jag har fått speltid i alla matcher jag varit tillgänglig.

En av förklaringarna bakom Degerfors succé är de många lyckade värvningarna senaste åren. Klubben har specialiserat sig på att handplocka spelare från division 1 och 2 – och få dem att lyckas.

Brandeborn och Ljunggren Eriksson är två exempel. Eric Jernberg från Sirius och Niklas Klingberg från Forward två andra.

– De värvar bara spelare som passar in. De kollar hur de är som personer och spelare ... Så jag vet inte hur vi kom hit, säger Ljunggren Eriksson och garvar.

– Där måste fotbollen ha kompenserat lite, säger Brandeborn.

Vad tror ni då. Kan ni utmana om en allsvensk plats när serien summeras?

– Vi har satt oss i en skön situation. Det är enklare att spela fotboll så här än om vi hade haft tre poäng i botten.

– Och när vi spelar bra fotboll spelar vi absolut toppmässigt i den här serien. Det är inget undantag att vi slagit både Hammarby och Åtvid borta. Men varken vi spelare eller tränarna fokuserar längre fram än nästa match även om vi vet att vi har en bred trupp med mycket bra spelare.

Innan det kan bli verklighet måste Degerfors avväpna VSK Fotboll i morgon. Ett speciellt möte för både Brandeborn och Ljunggren Eriksson även om han inte kan delta.

– Vi båda önskar VSK lycka till. Det ska finnas bra fotboll i Västerås. Kan det göra det i Degerfors med bara några tusen invånare måste det kunna göra det i Västerås. Man blir ju ledsen när det är mer folk här än hemma med den nya arenan och allt.

Det var det snälla de hade att säga.

Här kommer varningen:

– De får vara beredda på att det kommer att gå undan. Det blir bra fart.

Hur går det?

– Vi ska ta det. Vi gör ganska många mål och kommer att komma till chanser och då gäller det att sätta dit dom. Vi tänker inte så mycket på VSK utan de får anpassa sig efter oss så gott de kan, säger Brandeborn.

Ljunggren Eriksson:

– Jag tror helt klart på vinst. Inte bara för att jag måste utan för att vi ska göra det.

Oavsett om Brandeborn spelar från start eller kommer in är han laddad. Och vet hur han ska hota kompisarna i Grönvitt.

– Jag gillar att spela mot låga försvar och komma rättvänd. Speltid är jag säker på att jag får och sedan är det bara att kriga på i veckan och hoppas på att få spela från start. Det tycker jag att jag är värd.