Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det krävs modiga beslut för att höja lärarnas löner

I helgen arrangerar Miljöpartiet sina kommun- och landstingsdagar i Västerås. En fråga av central betydelse för partiet är höjda lärarlöner.

Språkröret Gustav Fridolin deklarerade i somras på DN Debatt höjda lärarlöner som den viktigaste reformen för att öka läraryrkets attraktivitet. Den analysen är helt riktig. Miljöpartiet behöver nu leva upp till sin politik där lärarlönerna konkret förhandlas – i kommunerna. Höjda lärarlöner kan åstadkommas med modiga beslut i de kommuner där Miljöpartiet är en del av majoriteten.

Partiledningens budskap om högre lärar-löner vittnar om att man inser de konsekvenser en lärarbrist kommer att få för Sverige som kunskapsnation. Finns då partiledningens insikt även ute i kommunerna? Lärarförbundet har tittat på vad årets löneutfall blev i 68 av 98 kommuner där Miljöpartiet sitter i majoritet. För återstående 30 majoritetskommuner är löneutfallet för 2011 inte klart.

Partiledningens budskap om vikten av höjda lärarlöner har inte satt några djupare spår i kommunerna under 2011. Den genomsnittliga lönehöjningen i 68 kommuner där Miljöpartiet sitter i majoritet var 2011 1,99 procent. Det är mycket nära avtalets lägstanivå på 1,5 procent. I relation till rådande inflation på 3,2 procent innebär det en rejäl reallönesänkning.

Bland de undersökta kommunerna finns få exempel på rejäla satsningar. En av de kommuner som valt att satsa klart mer än lägstanivån är Älmhult som höjt lönerna med 3,48 procent i år. Det finns gott om kommuner där man lagt sig platt på avtalets lägstanivå. Gislaved, Hedemora och Gotland är några av de kommuner där satsningarna har uteblivit i år. Partiledningen behöver nu utöva ledarskap och se till att partiets politik också når de kommuner där Miljöpartiet sitter i majoritet.

Miljöpartistiska kommunpolitiker måste inse det allvarliga läge läraryrket befinner sig i. Löneutvecklingen leder rakt mot en nationell lärarkris. Fyra av tio lärare överväger att lämna yrket på grund av lönen, enligt en undersökning från Lärarförbundet. Söktrycket till lärarutbildningen sjunker snart under en förstahandssökande per plats och sökande antas oavsett lämplighet. Därmed är de låga lärarlönerna ett samhällsproblem som redan hotar kvaliteten i hela utbildningssystemet. Skolan ska ge kunskaper till våra framtida ingenjörer, miljöinnovatörer, ekonomer och läkare. Klarar man inte att rekrytera lärare hotas hela Sveriges konkurrenskraft och hållbarhet.

För att undvika en lärarkris efterlyser Lärarförbundet minst 10 000 kronor mer i månaden till lärarna. Det är vad som krävs om läraryrket ska utgöra ett alternativ för dagens och morgondagens studenter. Sverige har inte råd att unga väljer bort läraryrket till förmån för andra utbildningar på grund av lönen.

Miljöpartiet har bjudit in Lärarfacken till samverkan om hur vi kan uppnå höjda lärarlöner. Lärarförbundet samverkar med alla partier som är beredda att ta ansvar för skolan och lärarnas löner. Vi vill se en nationell lärarstrategi med bred politisk förankring för att trygga lärarförsörjningen.

En sådan strategi behöver en tydlig inriktning på höjda löner. Lärarförbundet för gärna en dialog med Miljöpartiets kommunpolitiker om hur vi uppnår målet – men det är kommunpolitikerna själva som måste ha modet att prioritera satsningar på höjda lärarlöner.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel