Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det krävs samtal för att lösa vargkonflikten

EU-kommissionen har ställt ett ultimatum för Sveriges regering om licensjakten på varg.

Kommissionen menar att de senaste fem årens beslut om vargjakt inneburit ett förfarande i strid mot EUs regler, och avser att driva frågan till EU-domstolen om inte regeringen reder ut situationen. Vi anser att det är hög tid att alla berörda parter sätter sig ner och finner en långsiktig lösning.

Samtidigt har LRF, Jägareförbundet, Jägarnas Riksförbund och Föreningen Sveriges Fäbodbrukare meddelat att de hoppar av samtalen i den vargkommitté som regeringen har startat. Vi är oroade över att det nu kommer att bli svårare att hitta samförstånd i vargfrågan.

Det var i februari som regeringen meddelade att man ville återuppta samtalen mellan parter som har intressen i vargfrågan. Att det behövs framgår av den överhettade debatten. Trots samsyn i många grundläggande frågor är oenigheten om hur vargstammen ska förvaltas stor och mytbildningen omfattande.

Att det ändå går att nå fram till gemensamma ståndpunkter visar den förra vargkommittén, som avslutades 2013. I en gemensam åsiktsförklaring skrev samtliga organisationer under på att rovdjur ska ha en gynnsam bevarandestatus, att det ska finnas livskraftiga ren- och landsbygdsnäringar och ett ansvarstagande mot ursprungs- och glesbygdsbefolkningen.

Vi bekräftade vår inställning att skyddsjakt efter problemrovdjur är en viktig del av förvaltningen. Åsiktsförklaringen togs av många emot som ett viktigt steg mot större samsyn.

Det var därför klokt av regeringen att göra det möjligt att fortsätta den knaggliga men nödvändiga vägen mot samförstånd i rovdjursfrågan genom att återstarta vargkommittén.

Syftet är enligt direktiven till kommittén att verka för en gemensam hållning i frågor som gäller utvecklingen och förvaltningen av vargstammen i Sverige. Men också att möta utmaningarna med att kombinera en livskraftig vargstam med tamboskap och husdjur. Det är alltså det här samtalet som nu inte blir av.

Dessutom finns det ny forskning som behöver tas upp till diskussion, inte minst när det gäller skadebilden. De skador som vargen medför ser ut att stabiliseras enligt den senaste offentliga statistiken, trots en ökning av stammen under senare år. Det är ett tecken på att rovdjursstängsel och insatserna från tamdjursägarna kan fungera.

Nu tillkommer regeringens nya satsning på ökade anslag för viltskador och förebyggande åtgärder, vilket behöver alla organisationers unika perspektiv för att hamna rätt. Vi hoppas därför att organisationerna som meddelat att de inte vill delta i vargkommittén kan tänka sig att ompröva sitt ställningstagande. Vi behöver sansade samtal om rovdjurens framtid i landet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel