Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det låter som en självmotsägelse att den som är akut sjuk måste övertyga någon om att få en remiss för att kunna uppsöka sjukvården.

Frågan om krav på remiss har spelat en undanskymd roll i valrörelsen, sånär som på en återkommande diskussion om naprapaters villkor. Det är synd. Västmanlänningar förtjänar att ha samma rätt att besöka specialister som de som bor i grannlänet Sörmland.

De flesta av oss vill helst slippa uppsöka läkare. Vi vill vara friska och sköter därför om oss så gott det går för att kropp och knopp ska må bra och hålla länge. Nog för att det går att byta ut vissa kroppsdelar när de blivit utslitna nu förtiden men för det mesta vill vi behålla de delar som hängt med sedan vi föddes. Nog för att det finns mediciner som kan kurera oss om vi blir sjuka men de medför för somliga stora kostnader och andra vill undvika ta medicin så länge det går.

Men ibland blir det oundvikligt att vi måste uppsöka läkare och då vill vi förstås att det ska snabbt och smidigt och att vi ska bli friska igen så snabbt som möjligt.

Det är lite si och så med det. Många är de som vittnat om hur svårt det kan vara att över huvud taget komma i kontakt med sin familjeläkare. Så ska det inte vara. Man ska inte behöva konstatera, oftast i efterhand, att man måste vara frisk för att vara sjuk så man orkar kämpa sig fram till den som kan ge den vård man behöver.

Landstingsmajoriteten i Västmanland har infört remissfrihet för att besöka sjukgymnaster, kiroprakter och naprapater. Det var ett steg i rätt riktning. Här har vårt landsting gått längre än flera andra.

Däremot råder alltjämt remisskrav för specialistvård, och det gäller även besök på akuten. Det låter närmast som en självmotsägelse att den som är akut sjuk måste övertyga någon om att få en remiss för att kunna uppsöka sjukvården. Men så är det i Västmanland. Politikerna hoppas komma bort från remisstvånget, men något beslut är ännu inte fattat.

I landsting som Sörmland och Stockholm har patienter rätt att själva gå till specialistläkare även utanför det egna länet. Det är inte dyrare än andra vårdbesök, även om taxan kan variera något från ett län till ett annat.

I Västmanland gäller däremot, enligt landstingets hemsida, krav på remiss för alla specialistvårdstyper, utom barn-, gynekologi och psykiatri. Nu stämmer det inte riktigt. Det finns några specialister i länet som har avtal med landstinget och de kan besökas utan att patienten har fått remiss. Den vore synd att säga att den informationen basuneras ut av landstinget.

Det innebär att patienter i Västmanland har en betydande valfrihet när det gäller att välja vårdcentral, men att det är svårt att själv besöka specialister utan familjeläkarens tillstånd. Det finns argument för detta som att allmänläkaren kan känna patienten bättre och att ”onödiga” besök hos specialister kan undvikas.

Men det minskar patienternas verkliga valfrihet och kan leda till oro och felbehandlingar om remissen inte skrivs i tid. Andra landsting har prioriterat patienternas rätt att välja själva och att kunna få ett andra utlåtande.

Landstinget Sörmland menar att närheten till Stockholm och den ökande inflyttningen motiverar rätten att utan remiss besöka specialister också i andra län.

Skall Västmanland fortsätta att attrahera inflyttare som är vana att slippa remisskrav borde liknande regler gälla också här.