Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ligger centralt, nära vatten och järnvägsstation, men är ändå lätt att nå med bil.

Stora byggprojekt brukar dra ut på tiden, men Kokpunkten har varit iskall ovanligt länge. Det var därför på tiden och glädjande att byggandet av äventyrsbadet ser ut att komma i gång.

Äntligen kom det positiva nyheter kring planerna på att göra något spännande och spektakulärt av det gamla Ångkraftverket. Som framgår på nyhetsplats presenterade Peab planerna på ett äventyrsbad i centrala Västerås. Det presenteras liksom tidigare som Nordens häftigaste äventyrsbad. Det ska bli 7200 kvadratmeter stort och den totala vattenytan 1500 kvadratmeter. Mer kommer senare. Ägaren Peab talar om fler delar med hotell och science center och energy intelligence center. Det är dock inte klart nu utan ska ses i ett längre perspektiv.

Kokpunkten har redan fått betraktas i ett längre perspektiv. Ångkraftverket var i drift 1917-1979 och avvecklades slutgiltigt först 1992. Sedan diskuterades flera olika användningsområden och rivning av byggnaden var också på tal. Peab tog över för den minst sagt symboliska summan 200 kronor. Dåvarande landshövding Jan Rydh byggnadsminnesförklarade Ångkraftverket i samband med sekelskiftet, så därefter kunde rivning inte komma på tal.

I mars 2005 lanseras visionen om Kokpunkten med ett häftigt äventyrsbad. När kommunfullmäktige enigt beslutade att stödja Kokpunkten 2006 utbrast enligt protokollet en spontan applåd. Badet skulle vara klart för invigning 2009/2010.

Sedan rullade planerna på med bland annat utställning och ministerbesök. Men sedan var det tyst med applåder. Finanskrisen kom och det blev svårt att låna pengar. Planerna sköts ständigt framåt för att ett tag läggas på is. VLT hann med att göra ett aprilskämt om namnet Kokpunkten.

Under valåret 2010 märktes en otålighet bland politikerna. De ville ha besked om att något verkligen skulle hända. Både Ulla Persson (S) och Elisabeth Unell (M) talade om att bygget måste komma i gång under nästa mandatperiod. Uppskovet påverkade också vad som skulle hända med dagens bad, främst Lögarängsbadet .Nya planer presenterades under våren med förhoppningar om byggstart 2010.

Så blev det inte heller, men nu ser det till slut ut att hända något. Byggstarten för äventyrsbadet ska bli i år och den delan ska stå klar 2014, då det för övrigt åter är valår. Upplägget för kommunen består. Västerås ska under 25 år för baddelen betala 16 miljoner kronor i hyra. Det är en höjning med någon miljon kronor jämfört med tidigare, men inte orimligt med tanke på att det har gått flera år sedan det ursprungliga beslutet fattades.

Västerås är enligt Peab en vit fläck på ”upplevelsekartan”. Läget har många fördelar. Det ligger centralt, nära vatten och järnvägsstation, men är ändå lätt att nå med bil. Vill det sig väl kan upplevelsecentret likt kongresscentret locka många genom att ligga centralt i själva Västerås, och vara lätt att nå från Stockholm och andra stora befolkningscentra.

Naturligt finns det risker. Kanske kan marknaden för äventyrsbad vara mättad. Det gäller att också de andra delarna i projektet kan bli verklighet. Det kan te sig motsägelsefullt att samtidigt snåla mot teater och orkestrar, kultur är också viktigt för bilden av en stad.

Men äventyrsbadet ska vara anpassningsbart och kunna förändras. Det är därför rätt satsa rejält på en plats med så många fördelar som detta område.