Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det övertygar dock inte när regeringspartierna i efterhand ansluter sig till den segrande linjen.

Efter flera nederlag för regeringen i riksdagen visar Sifos mätning på dött lopp mellan de politiska blocken. Alliansens långa smekmånad efter valet är över.

I går publicerade Sifos senaste opinionsmätning. Den borgerliga Alliansens ledning hade minskat och i praktiken var det jämnt mellan de politiska blocken. Sverigedemokraterna fick 6,2 procent och skulle därmed med god marginal bli kvar i riksdagen.

Socialdemokraterna börjar formera laget under den nye ledaren Håkan Juholt. Redan tidigare var det klart att Carin Jämtin blir ny partisekreterare. Personer nära Mona Sahlin, som Ylva Johansson och Thomas Östros, får lämna sina platser i verkställande utskottet. In kommer Veronica Palm, Mikael Damberg och Leif Pagrotsky, vilka alla nämndes i partiledardiskussionen.

Personförändringarna räcker inte för att Socialdemokraterna skall återta det politiska initiativet. Det behövs att den politiska inriktningen blir tydligare, men de är ett första steg mot mer kraftfullt opponerande.

I den meningen är helgens opinionssiffror illavarslande för regeringspartierna. De har förlorat sin tidigare ledning trots att Socialdemokraterna ännu ger ett famlande intryck.

Förra veckan blev det också tydligt att regeringen inte har egen majoritet. Den fick inte igenom sin linje i fem frågor. Oppositionspartierna stoppade regeringens rätt att sälja ett antal statliga företag och ställde sig bakom förbud mot så kallade transfetter och mot så kallad eftersupning vid misstanke om rattfylleri. Sveriges anslutning till europakten stoppades och införandet av EU:s datalagringsdirektiv sköts upp.

I sak var bakslagen inte så allvarliga. Förbudet mot att sälja statliga företag var ett ideologiskt nederlag, men de svenska statsfinanserna är goda även utan en försäljning. Det finns skäl för Sverige som icke euroland att stå utanför bindande samarbete om euron. Frågan om att förbjuda transfetter har diskuterats länge och det finns goda argument både och emot. Det kan tyckas märkligt att rattfyllerimisstänkta skall kunna komma undan genom att säga att de har druckit efter bilkörandet.

Det övertygar dock inte när regeringspartierna i efterhand ansluter sig till den segrande linjen. Nederlaget om försäljningen av statliga företag erkänns, men när det gäller europakten talar finansminister Anders Borg och statsminister Fredrik Reinfeldt om att det fanns goda skäl att stå utanför. Här hade Borg också tidigare uttalat skepsis, men regeringen hade inte slagit fast någon linje innan det stod klart att deti riksdagen fanns en majoritet mot anslutning. När det gäller transfetter och eftersupningen dolde regeringspartierna nederlaget genom att i efterhand ansluta sig till majoritetens uppfattning och rösta för förbud.

Om de borgerliga partierna av olika skäl tycker att fördelarna med ytterligare lagstiftning inte överväger nackdelarna bör de inte ändra sig bara för riksdagsmajoriteten har en annan åsikt. Om regeringen inte ville ansluta sig till europakten borde det ha gjorts klart innan ett nederlag i riksdagen hotade.

Den gångna veckan har visat att de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna finner varandra i en hel del frågor. Det kan ställa till störst problem för regeringen inom EU-politiken och när det gäller förbud och statlig klåfingrighet. De borgerliga partierna måste våga stå för sin uppfattning också när de har majoriteten emot sig.