Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det parlamentariska läget är så osäkert att en hel del snarare talar för ett nyval inom något år.

Storbritanniens ekonomi är mycket större än Greklands och är viktigare för de nordiska länderna. Det finns därför ett starkt svenskt intresse av att en ny brittisk regering förmår sanera statsfinanserna och behålla marknadens förtroende.

Opinionsmätningarna hade rätt när de spådde att inget parti skulle få egen majoritet i det brittiska parlamentet. De flesta missade dock att mycket luft hade gått ur den liberaldemokratiska ballongen. Liberaldemokraterna gick upp som en sol efter att partiledaren Nick Clegg hade lyckats väl främst i den första partiledardebatten. Ett tag hade partiet gått om regerande Labour och flåsade det konservativa partiet i nacken.

Det ledde till hårda attacker i pressen och från de andra partierna på Liberaldemokraternas ståndpunkter. Nick Clegg såg ut att ta ut segern i förskott och ställa villkor för att samarbeta med de andra partierna. Det fick en del väljare på andra tankar. Liberaldemokraterna minskade från runt 30 procent i opinionsmätningarna till 23 procent i valet. Trots att även det resultatet innebar en uppgång i röstandel jämfört med förra valet förlorade Liberaldemokraterna något mandat. Det var naturligtvis en stor besvikelse.

Genom att Labourpartiet och premiärminister Gordon Brown kvicknade till den sista veckan lyckades det konservativa Torypartiet inte nå egen majoritet, men blev klart största parti. Det ger ändå Liberaldemokraterna en nyckelposition inför regeringsförhandlingarna. Så trots något förlorat mandat fick partiet mycket större inflytande.

Inför valet varnades för att färre skulle rösta på grund av ökande misstro mot politiker. Men glädjande nog ökade valdeltagandet. Det ledde i sin tur till att flera vallokaler inte administrativt klarade att låta alla rösta. När vallokalerna stängde var det på sina håll alltjämt väntande väljare som då inte fick utnyttja sin rösträtt. Det är en skandal att en av världens ledande demokratier inte klarade av att låta alla som ville att få utnyttja sin rösträtt.

Nu stundar komplicerade regeringsförhandlingar. De är viktiga också för omvärlden. De nordiska länderna har ett stort ekonomiskt utbyte med Storbritannien, och skulle drabbas om regeringen inte förmår sanera de katastrofala statsfinanserna och därmed få svårt att ta upp lån.

Det naturliga vore att de konservativa får bilda minoritetsregering med Liberaldemokraternas stöd. De kan sedan söka stöd i sakfrågor hos olika partier. En koalition av Labour och Liberaldemokraterna skulle inte heller ha egen majoritet och dessutom innebära att Labour får fortsätta att regera efter att ha kört statsfinanserna i botten.

Liberaldemokraterna kräver föga förvånande åtminstone folkomröstning om ett mer proportionellt valsystem, något Torypartiet hittills har motsatt sig. Det vore olyckligt om regeringsbildningen skulle köra fast på den frågan. Storbritannien behöver en handlingskraftig regering som snabbt kan ta itu med den ekonomiska krisen.

Det blir dock lättare sagt än gjort. Det parlamentariska läget är så osäkert att en hel del snarare talar för ett nyval inom något år. I så fall gäller det att regeringsunderlaget blir tydligare och att alla som vill rösta också får göra det. Sedan får vi se vilket valsystem som i så fall kommer att användas. Det kan också få stor betydelse för hur Storbritannien styrs i framtiden.