Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det politiska slaget om barnen

 
Val 2010
Visa alla artiklar

När alliansen 2009 ville minska närvarotiden för barn i förskolan blev föräldraprotesterna många och den politiska debatten het.

Alliansen backade till slut delvis från sina ursprungliga förslag.

Beslutet blev att föräldraledigas andra barn endast får vara på förskola 15 timmar (tidigare 20) per vecka och arbetslösas barn 20 timmar (tidigare 25) i veckan. Arbetslösas barn i årskurs 1–3 har rätt att vara på fritis sex timmar i veckan, men föräldraledigas barn får inte gå till fritis alls.

Att spara genom att låta föräldrar betala för blöjor verkade däremot inte störa många. Däremot förändringen av avgifterna för förskola och fritis. Den nya maxtaxan innebär att alla får betala för barnomsorg, tidigare var lågavlönade föräldrar avgifts-befriade och den avgiftsfria månaden försvinner.

– Vi har prioriterat kvalitet och små barngrupper, motiverade Christina Alman (M), ordförande för förskolenämnden, besparingsbesluten.

Alliansens besparingar kom som ett resultat av att kommunens skatteintäkter sjunkit när den ekonomiska krisen slog till.

Arbetet med att minska antalet barn i barngrupperna påbörjades redan under den förra mandatperioden av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, men nu ville de inte spara på ”barnens bekostnad”.

– Alliansen väljer skattesänkningar före barnens bästa, sammanfattade Anna Wallén (S) kritiken.

Vid årsskiftet 2009 införde Alliansen ett vårdnadsbidrag på 3 000 kronor per månad och barn och gjorde därmed en av Kristdemokraternas hjärtefrågor till sin, men beslutet blev starkt ifrågasatt av oppositionen, som bland annat såg det som ”en kvinnofälla”. Villkoret för att få ett vårdnadsbidrag är att barnet inte nyttjar den offentligt finansierade barnomsorgen. Totalt 256 västeråsare fick vårdnadsbidrag under 2009, högst sannolikt var det nästan uteslutande kvinnor som utnyttjade möjligheten att döma av den undersökning som VLT gjorde i början av 2009. Västerås stad har ingen egen statistik.